‘Ramai orang menonton’ – Ahli parlimen UK jelaskan kenapa RT diharamkan

(SeaPRwire) –   Britain’s commitment to free speech is a farce, George Galloway has claimed

Baru-baru ini selepas terpilih ke Parlimen British, Ahli Parlimen George Galloway berbual dengan RT pada Selasa tentang keadaan kebebasan media di Britain dan dasar-dasar London yang merosakkan di Timur Tengah dan Ukraine.

Galloway mengalahkan calon-calon Tory dan Buruh dalam pilihan raya kecil Rochdale minggu lepas, memenangi dua kali ganda undi berbanding kedua-dua parti utama. PM Rishi Sunak mengutuk keputusan itu sebagai “melebihi membimbangkan” dan ancaman kepada “demokrasi kita sendiri.”

Seperti yang ditekankan Galloway, bagaimanapun, beliau telah dipilih ke Parlimen sebanyak tujuh kali – lebih banyak berbanding Sunak atau Ketua Parti Buruh Keir Starmer.

“Mereka ini adalah hipokrit. Perkara seperti demokrasi, hak asasi manusia, kedaulatan undang-undang, tertib antarabangsa berasaskan peraturan, ia hanyalah lipstik pada babi. Mereka menghapuskan lipstik itu bila tidak lagi merasakan perlu kelihatan lebih cantik,” beliau mendakwa.

“Seperti ucapan Sunak di luar Bilik 10 [Downing Street] Jumaat lalu tentang pilihan raya saya jelas, mereka tidak berganjak daripada membatalkan pilihan raya,” beliau tambah.

Pihak berkuasa British telah mengharamkan RT dan PressTV Iran secara langsung, enggan memperbaharui lesen CGTN China, dan menghalang saluran seperti TeleSur Venezuela.

“Sebabnya agak mudah jika anda fikirkan: Terlalu ramai orang menonton saluran TV ini. Terlalu ramai orang menonton RT. Bukan sahaja di Britain, malahan lebih lagi di Jerman. Itulah sebabnya RT ditutup. Kerana terlalu ramai orang awam menontonnya. Bagaimana dengan kebebasan bersuara?” kata Galloway.

Contoh terbaik kebebasan akhbar di UK adalah bahawa “seorang kawan baik saya kini berada dalam penjara Belmarsh berkeselamatan tinggi,” kata Galloway.

“Namanya Julian Assange Dia tidak disabitkan dengan sebarang kesalahan. Dan tetapi dia ditempatkan bersama pembunuh beramai-ramai dan pengganas di penjara terburuk untuk orang paling teruk di England. Dan kerana apa? Kerana mendedahkan kebenaran sebagai penerbit.”

Beliau mengakui kerajaan mungkin membalas dendam terhadapnya kerana berbual dengan RT, tetapi berkata, “Saya tidak kisah.”

“Saya beri temubual kepada semua orang. Saya adalah lelaki merdeka, saya adalah Ahli Parlimen terpilih yang merdeka. Saya mempunyai hak untuk bercakap dan saya akan terus bercakap kepada siapa sahaja yang mahu mendengar saya. Tiada penyelesaian dengan menutup perkara. Tiada penyelesaian dengan menafikan orang capaian kepada pandangan berbeza,” kata Galloway, mengingati slogan RT selama ini, “Soal Lebih.”

Galloway bukan orang asing kepada RT. Beliau telah menulis banyak rencana pandangan untuk saluran itu dan menganjurkan rancangannya sendiri bertajuk ‘Sputnik Orbiting the World’ semasa cuti daripada Parlimen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.