Putera Harry dan Meghan didenda kerana yuran tidak dibayar – media

(SeaPRwire) –   Yayasan pasangan itu didapati terlewat bayar yuran – media

Putera Harry dan Meghan Markle mungkin terpaksa membayar denda dan melihat yayasan amal mereka ditangguhkan selepas didapati “terlewat” oleh pihak berkuasa AS, dilaporkan pada Selasa.

Notis yang dihantar oleh Jabatan Keadilan California pada 3 Mei menyatakan yayasan Archewell disenaraikan sebagai “terlewat” kerana “gagal mengemukakan laporan tahunan yang diperlukan dan/atau yuran penyambungan.”

Menurut pihak berkuasa AS, rekod negeri menunjukkan bahawa pembaharuan terakhir yayasan itu pada Mei 2023 dan ia secara rasmi ditandakan terlewat, bermakna yayasan amal itu tidak dibenarkan mengumpul dana.

“Sebuah organisasi yang disenaraikan sebagai terlewat tidak berada dalam keadaan baik dan dilarang terlibat dalam aktiviti yang memerlukan pendaftaran, termasuk memohon atau membahagikan dana amal,” amaran surat dari Daftar Amal dan Pemungut Dana California berkata. Pendaftaran yayasan itu boleh “ditangguhkan atau dibatalkan,” tambah dokumen itu.

Pasangan itu menyatakan semua dokumen amal telah diajukan tepat waktu, tetapi cek yang diperlukan hilang dalam pos dan kini telah diajukan semula, lapor BBC, mengutip sumber rapat Archewell.

“Cek baru telah dihantar melalui pos dan kami menjangkakan isu ini akan segera diselesaikan dan tercermin dalam rekod dalam masa tujuh hari bekerja,” kata sumber itu.

Berita penyampaian itu datang ketika Duke dan Duchess of Sussex menghabiskan tiga hari di Nigeria, di mana mereka dilihat melawat sekolah, bermain sukan, dan mengumumkan perluasan kerjasama amal.

Yayasan Amal Archewell ditubuhkan oleh Putera Harry dan isterinya Meghan, dan dinamakan sempena anak mereka Archie, kini berusia lima tahun. Ia telah menyokong projek daripada membantu wanita Afghanistan di AS hingga menangani penyebaran maklumat palsu.

Projek yang dibiayai termasuk $200,000 untuk projek “keadilan jantina” di Washington, $125,000 untuk amal hak awam, dan $100,000 untuk projek menggalakkan penggunaan teknologi yang bertanggungjawab, kata BBC, merujuk pada penyata kewangan Archewell.

Pasangan itu melancarkan yayasan itu pada 2020 selepas melepaskan tugas sebagai anggota kanan keluarga diraja dan meninggalkan London untuk Los Angeles.

Yayasan itu menyatakan misinya adalah untuk “hadir, berbuat baik,” menambah: “Kami menghadapi cabaran dengan hadir, bertindak dan menggunakan perhatian tanpa sempadan kami untuk meninggikan dan menyatukan masyarakat – tempatan dan global – melalui tindakan perkhidmatan dan kasih sayang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.