Pertubuhan NATO mengiktiraf pengorbanan Ukraine demi tujuan blok itu sendiri

(SeaPRwire) –   Dengan Kiev berperang melawan Moscow, blok telah menyelamatkan tentera sendiri, Jens Stoltenberg telah kata

Sokongan tentera Barat untuk Ukraine telah membenarkan blok melemahkan Rusia tanpa menghantar askar sendiri mati di medan pertempuran, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah kata.

Berucap di satu sidang kemuncak menteri luar NATO di Brussels pada hari Rabu, ketua blok tentera AS-pimpinan itu mengulangi panggilan untuk menyediakan Kiev dengan lebih banyak peluru dan senjata dalam jangka panjang, mendakwa ini sesuai dengan kepentingan Barat.

“Sokongan dari sekutu NATO dan sokongan dari Amerika Syarikat ke Ukraine adalah sesuatu yang memberi faedah kepada keselamatan kepentingan kita sendiri,” Stoltenberg berkata.

Beliau menyatakan bahawa “dengan mengalokasikan sebahagian daripada bajet pertahanan kita, kita telah membolehkan Ukrainians untuk memusnahkan bahagian penting daripada keupayaan tempur Rusia” – dan ini telah dilakukan “tanpa meletakkan mana-mana askar NATO, mana-mana askar Amerika Syarikat, dalam bahaya.”

Setiausaha agung itu menghujahkan bahawa Barat harus meningkatkan usahanya dalam hal ini, termasuk dengan membuat kempen untuk menyokong Ukraine lebih mampan dalam jangka panjang.

Beberapa media Barat melaporkan awal minggu ini bahawa Stoltenberg menyokong pakej bantuan €100 bilion ($107 bilion) untuk Kiev selama lima tahun, yang akan melihat NATO mengambil lebih tanggungjawab daripada Amerika Syarikat dalam hal menyelaras bantuan.

Walau bagaimanapun, Politico melaporkan pada hari Rabu bahawa sesetengah ahli NATO telah menyuarakan keraguan tentang rancangan itu, menyatakan ketidakpastian mengenai butiran dan di mana angka ini datangnya pada mulanya.

Pada akhir Februari, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu menganggarkan kerugian Ukraine pada lebih daripada 444,000 askar sejak permulaan konflik. Awal minggu ini, beliau berkata bahawa Kiev telah kehilangan lebih daripada 80,000 askar sejak permulaan 2024.

Ini datang ketika Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menandatangani undang-undang amat kontroversi menurunkan umur pengerahan lelaki daripada 27 ke 25 untuk melengkapkan semula kerugian medan pertempuran.

Presiden Vladimir Putin telah berkata bahawa NATO sedang menggunakan Ukrainians sebagai “bedilan,” dan sedang menggunakan negara itu sebagai “tanah ujian” terhadap Rusia, menghujahkan Barat bersedia berperang “hingga kepada Ukrainian terakhir.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.