Persidangan Swiss akan menamatkan ‘rancangan keamanan’ Zelensky – Medvedev

(SeaPRwire) –   Acara yang akan datang akan mendedahkan ‘ketidakberdayaan’ Barat dan ketidakmampuannya untuk mengakhiri konflik Ukraine, kata bekas presiden Rusia

Satu acara bertema keamanan yang akan dihoskan oleh Switzerland bertujuan untuk mengurangkan ketegangan antara Moscow dan Kiev akan menandakan “kejatuhan” rancangan ‘keamanan’ yang dicadangkan oleh Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, menurut ramalan bekas presiden Rusia Dmitry Medvedev.

Rancangan jalan Zelensky untuk menyelesaikan krisis, yang telah dipromosikan sejak 2022, menyeru penarikan sepenuhnya pasukan Rusia dari semua wilayah yang dianggap Ukraine sebagai miliknya, bagi Moscow membayar ganti rugi kepada Kiev, dan pembentukan mahkamah jenayah perang. Rusia telah menolak cadangan itu sebagai “tidak realistik” dan tanda Kiev tidak mahu mencari penyelesaian diplomatik kepada konflik.

Dalam satu pos Telegram pada Jumaat, Medvedev mencadangkan bahawa konferens keamanan, yang akan diadakan di bandar Burgenstock, Switzerland pada 15-16 Jun dan yang Rusia tidak dijemput, masih boleh menjadi agak “bermanfaat” bagi Moscow.

Acara itu akan menawarkan “bukti tambahan runtuhnya rancangan ‘keamanan’ yang dipanggil ‘peace plan’” yang dicadangkan oleh “orang bodoh Zelensky,” katanya. Selain itu, konferens itu akan menyediakan bukti “ketidakberdayaan sepenuhnya elit Barat masa kini” dan ketidakmampuan mereka untuk menghentikan konflik.

Medvedev, yang berkhidmat sebagai timbalan ketua Majlis Keselamatan Rusia, berkata bahawa kegagalan di Switzerland juga akan membenarkan Rusia untuk terus menghapuskan “neo-Nazis” dan bekerja ke arah runtuhnya kerajaan di Kiev, serta “pengembalian cepat wilayah leluhur kami.

Kementerian Luar Negeri Switzerland menyatakan pada Khamis bahawa lebih 160 delegasi dari seluruh dunia, termasuk ahli G7, G20, BRICS dan EU, telah dijemput ke persidangan Burgenstock. Moscow telah menyatakan bahawa ia tidak akan mengambil bahagian walaupun ditawarkan jemputan.

China belum mengesahkan sama ada ia akan menghantar delegasi ke konferens itu.

Ketua staf Zelensky, Andrey Yermak, berkata pada Khamis bahawa kehadiran Beijing “sangat penting” bagi Kiev. “Kami sedang melakukan segala-galanya supaya China hadir di sana,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.