Perang Israel di Gaza boleh menyulut krisis global – bekas PM Turki

(SeaPRwire) –   Konflik ini adalah isu bagi semua Muslim dan Kristian di seluruh dunia, kata bekas Perdana Menteri Turki Ahmet Davutoglu kepada RT

Konflik Israel-Palestin menjadi krisis global jika pertempuran merebak ke Lubnan, Yaman, dan Iran, bekas Perdana Menteri Turki Ahmet Davutoglu memberitahu RT. Ahli politik itu menuduh Amerika Syarikat menambah api kepada api dengan melucut hak veto resolusi PBB mengenai gencatan senjata di Gaza.

Konflik “bukanlah masalah antara Gaza dan Israel… ia adalah isu bagi semua Muslim dan Kristian,” kata Davutoglu, menambah bahawa ia melibatkan pertempuran untuk kawalan Baitulmuqaddis Timur dan tapak-tapak suci yang penting kepada kedua-dua agama.

Serangan maut ke atas Israel oleh Hamas pada 7 Oktober, yang memicu peningkatan semasa, berlaku beberapa hari selepas pengguna Yahudi memaksa jalan masuk ke Masjid Al-Aqsa. “Telah berlaku serangan berterusan terhadap Masjid Al-Aqsa [oleh orang Israel]. Mereka tidak menghormati apa-apa,” kata bekas perdana menteri Turki itu.

“Saya sangat bimbang bahawa krisis ini akan membawa kepada perang serantau atau bahkan krisis global,” amaran Davutoglu, yang memimpin kerajaan Türkiye dari 2014-16 dan kini memimpin Parti Masa Depan.

Dia mendakwa bahawa “jika pembersihan etnik ini, genosid ini terus [di Gaza],” pertempuran itu boleh merebak “ke Lubnan, Yaman dan tempat-tempat lain – itu akan menjadi akhir kestabilan di rantau ini.” Menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan di Gaza, lebih daripada 21,000 orang telah terbunuh ketika pengeboman Israel ke atas enklaf itu.

Telah berlaku pertukaran tembakan harian antara Pasukan Pertahanan Israel (IDF) dan kumpulan bersenjata Hezbollah di sempadan Lubnan sejak serangan Israel ke atas Gaza bermula. Pemberontak Houthi Yaman juga telah menyerang dan menculik kapal-kapal berkaitan Israel di rantau itu.

“Pertembungan terus antara Iran dan Israel akan meningkatkan tahap ketegangan,” amaran Davutoglu.

Situasi terus meningkat kerana Amerika Syarikat, yang mengisytiharkan “sokongan tanpa syarat” untuk Israel, menggunakan kuasa vetonya untuk menghalang resolusi Majlis Keselamatan PBB mengenai Gaza, menambah ahli politik itu. Washington melakukan ini kerana ahli parlimen AS “memerlukan sokongan lobi Yahudi” untuk terpilih atau mempunyai sebarang pengaruh, dakwa bekas perdana menteri itu.

“Israel bukanlah isu asing bagi orang Amerika… [ia] adalah negeri ke-51 tambahan kepada AS,” kata Davutoglu. “Ini salah. Tiada negara boleh merampas PBB untuk ambisi politik dalam negeri mereka sendiri atau faedah antarabangsa mereka sendiri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.