Perancis, EU menekan China berhubung hubungan dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis Emmanuel Macron telah berkata bahawa koordinasi dengan Beijing mengenai konflik di Ukraine dan Timur Tengah adalah “mutlak penting”.

Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen telah mendesak pemimpin China Xi Jinping untuk menghadkan kerjasama negaranya dengan Rusia berikutan konflik Ukraine.

Koordinasi dengan Beijing mengenai “krisis utama”, termasuk Ukraine dan Timur Tengah, adalah “mutlak penting”, kata Macron pada permulaan perbualan trilateral di Istana Elysee di Paris pada Isnin.

Tujuan pertemuan ini adalah untuk menyatakan “kedudukan bersama kami dan kebimbangan kami, untuk cuba mengatasinya, kerana masa depan benua kami akan sangat jelas juga bergantung kepada keupayaan kami untuk membangunkan hubungan seimbang dengan China,” katanya.

Dalam ucapan pembukaannya, Xi berkata bahawa dalam “tempoh kekeliruan dan perubahan” global “dua kuasa penting di dunia, China dan Eropah harus… terus memberikan sumbangan baru kepada keamanan dunia dan pembangunan.” Beijing mendekati hubungannya dengan EU dari “perspektif strategik dan jangka panjang,” berharap ia akan membantu kedua-dua pihak “maju,” pemimpin China, yang juga akan melawat Hungary dan Serbia sebagai sebahagian daripada lawatannya ke Eropah, tambah.

Semasa sidang akhbar selepas pertemuan itu, Von der Leyen berkata bahawa Brussels dan Paris mengharapkan Beijing untuk “menggunakan semua pengaruhnya ke atas Rusia” untuk menghentikan konflik dengan Ukraine. Ketua UE juga berkata bahawa beliau dan Macron telah desak Xi untuk “membuat lebih usaha untuk menghadkan penghantaran kepada Rusia peralatan ganda guna.”

Amerika Syarikat dan sekutu Eropahnya mendakwa bahawa litar bersepadu Cina, bahagian pesawat, dan alat mesin telah membantu Moscow meningkatkan kapasiti industri tentera.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken, yang melawat Beijing pada akhir April, memberi amaran bahawa Washington bersedia untuk memperkenalkan lebih sanksi terhadap China jika ia tidak menghentikan jualan barang ganda guna kepada Rusia.

Walau bagaimanapun, beberapa hari kemudian Kementerian Luar Negeri China menekankan bahawa hak China untuk kerjasama ekonomi dengan Rusia atau mana-mana negara lain “tidak boleh dihalang atau diganggu.”

Setiausaha Akhbar Kremlin Dmitry Peskov berkata bahawa Beijing adalah “rakan rapat” Moscow dan bahawa ia akan terus memperkukuh hubungan dengan China lebih lanjut.

Dalam artikel untuk akhbar Perancis Le Figaro pada Khamis, Xi menekankan bahawa China “bukan pihak kepada atau peserta” dalam konflik antara Rusia dan Ukraine, tetapi bersedia bekerja dengan komuniti antarabangsa untuk mencari penyelesaian diplomatik kepada krisis itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.