Penyatuan Korea ‘mustahil’ – Kim

(SeaPRwire) –   Dasar “penyatuan melalui penyerapan” Seoul tidak sepadan dengan prinsip Pyongyang, kata Kim Jong-un

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un telah mengatakan bahwa tidak mungkin mencapai persatuan antara Pyongyang dan Seoul kerana prinsip Korea Selatan secara langsung bertentangan dengan negaranya.

Menyampaikan pertemuan Parti Buruh yang berkuasa, Kim berkata hubungan antara kedua-dua negara telah menjadi “musuh satu sama lain” dan tidak lagi “berdarah atau seragam,” lapor Korean Central News Agency (KCNA) pada Ahad.

Kim mengisytiharkan pendekatan Pyongyang terhadap penyatuan negara berdasarkan “satu bangsa dan satu negara dengan dua sistem” berada dalam pertentangan yang tajam dengan pendekatan “penyatuan melalui penyerapan” dan “penyatuan di bawah demokrasi liberal” Seoul.

Korea Selatan kini adalah “negara tunduk jajahan” yang politiknya “sama sekali tidak betul” dan pertahanan serta keselamatannya bergantung sepenuhnya kepada AS, menurut agensi itu, mengutip Kim.

Kim berkata Amerika Syarikat telah mengubah Seoul menjadi pangkalan tentera dan simpanan senjata nuklear mereka, dan bahawa bilangan latihan tentera bersama antara AS, Korea Selatan dan Jepun pada tahun 2023 telah dua kali ganda daripada tahun lalu. Beliau berkata fakta ini “jelas menunjukkan” bahawa AS bertujuan untuk konfrontasi tentera.

Kim mendakwa “perang mungkin meletus” di Semenanjung Korea pada bila-bila masa kerana “tindakan ganas musuh.” Jika Washington dan Seoul cuba berhadapan tentera dengan Pyongyang, “penghalang perang nuklear”nya akan “bergerak ke tindakan yang tragis tanpa ragu-ragu,” tegas Kim.

Komentar itu mengikuti kenyataan Korea Utara pada Rabu bahawa situasi tentera di Semenanjung Korea telah menjadi “ekstrem” kerana tindakan “tidak pernah berlaku sebelumnya” oleh AS dan sekutu serantau mereka.

Pada tahun 2018, Korea Utara dan Selatan menandatangani Perjanjian Tentera Komprehensif (CMA), bersetuju untuk “sepenuhnya menghentikan semua tindakan permusuhan terhadap satu sama lain.” Walau bagaimanapun, bulan lalu, Seoul menangguhkan sebahagian daripadanya dan menyambung pemerhatian udara. Sebagai tindak balas, Pyongyang berjanji untuk memulihkan semua langkah yang ditangguhkan sejak 2018.

Semenanjung Korea dibahagikan pada tahun 1953 selepas gencatan senjata ditandatangani, menghentikan permusuhan antara Korea Utara dan Selatan yang telah bermula tiga tahun sebelumnya. Secara teknikal, Pyongyang dan Seoul masih berada dalam keadaan perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.