Pentagon mengeluarkan amaran mengenai rasuah di Ukraine

(SeaPRwire) –   Kiev mempunyai masalah yang kronik dan berterusan dengan rasuah, pencurian, dan penyelewengan menurut tentera Amerika Syarikat

Konflik dengan Rusia telah mencipta peluang baru untuk rasuah, komisyen dan pencurian di Ukraine, juruaudit agung tentera Amerika Syarikat kepada Kongres dalam laporan suku tahunan mengenai $113 bilion bantuan yang dihantar ke Kiev.

Ketua Juruaudit Jabatan Pertahanan Robert Storch juga berkhidmat sebagai juruaudit khas untuk Operasi Atlantic Resolve, operasi yang diketuai Amerika Syarikat untuk menggerakkan Ukraine.

“Perang berterusan dengan Rusia telah mencipta peluang baru untuk rasuah, dengan beberapa skandal baru-baru ini dalam sektor pertahanan mendedahkan penyalahgunaan sumber masa perang dan dana pembelian persenjataan,” laporan itu berkata.

“Rasuah yang berakar umbi masih wujud” di Ukraine, yang kekal “salah satu kerajaan yang paling tidak bertanggungjawab di Eropah,” menurut juruaudit agung Pentagon.

“Rasuah, komisyen dan kos pembelian yang dibesar-besarkan adalah risiko biasa untuk rasuah dalam Kementerian Pertahanan,” membawa kepada pembelian “peralatan yang lebih rendah mutu” atau “penyelewengan dana” yang dimaksudkan untuk makanan dan peluru, menurut laporan itu.

Pada awal minggu ini, media Ukraine melaporkan dakwaan seorang aktivis anti-rasuah bahawa pihak berkuasa Wilayah Kharkov telah menyelewengkan atau mencuri 7 bilion hryvnia ($176.5 juta) yang diberikan untuk membina pemerkasaan sempadan. Kegagalan pertahanan telah menyebabkan tentera Rusia menawan setengah puluhan penempatan dalam masa yang singkat.

Kontrak tanpa tender bernilai jutaan diberikan kepada kroni atau syarikat baru yang baru ditubuhkan oleh orang dengan rekod jenayah, Martina Boguslavets menulis dalam Ukrainska Pravda.

Menurut Pentagon, Transparency International menempatkan Ukraine pada tangga ke-144 daripada 177 negara pada tahun 2014. Kiev sejak itu telah meningkat, menduduki tangga ke-104 daripada 180 negara dalam Indeks Persepsi Rasuah Global tahunan pada tahun 2023.

Biro Anti-Rasuah Negara Ukraine (NABU) telah menyiasat “beberapa pegawai kanan yang dituduh menerima rasuah dan menyelewengkan bernilai lebih daripada $100 juta,” laporan Storch berkata, merujuk kepada Jabatan Negara Amerika Syarikat.

Washington telah menggesa Kiev untuk memperluaskan langkah anti-rasuah dengan memberikan keupayaan forensik bebas kepada NABU dan keupayaan mengintip warga Ukraine secara bebas daripada perkhidmatan keselamatan SBU, Storch mendedahkan.

Laporan juruaudit agung itu melihat $113 bilion bantuan yang diluluskan untuk Ukraine oleh akhir Mac 2024. Bersama bantuan tentera dan kemanusiaan langsung ke Kiev, jumlah ini termasuk “bantuan keselamatan kepada sekutu NATO dan rakan kongsi lain, pembiayaan untuk menyokong kehadiran tentera Amerika Syarikat di Eropah, dan pemulihan stok tentera yang disediakan kepada Angkatan Bersenjata Ukraine,” Storch menyatakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.