Pengundi AS melihat pandangan lebih baik terhadap presiden Trump – kajian

(SeaPRwire) –   Satu kajian CBS News mendapati rakyat Amerika Syarikat memberi penilaian yang lebih baik terhadap presiden Trump – kajian

Pengundi AS memberi tanda lebih tinggi kepada penggal tunggal bekas Presiden Donald Trump di pejabat berbanding penilaian mereka terhadap pemimpin semasa Joe Biden, menurut satu kajian baru.

Satu kajian terhadap 2,159 orang dewasa, dikeluarkan pada Ahad, mendapati 46% pengundi berdaftar menilai presiden Trump sebagai “cemerlang” atau “baik,” berbanding 53% yang melihat tempohnya sebagai “sederhana” atau “lemah.” Berbanding itu, hanya 33% memberi penilaian positif kepada presiden Biden setakat ini, manakala 67% tidak menyokong.

Rakyat Amerika Syarikat kebanyakannya muram tentang prospek negara mereka memasuki pilihan raya presiden tahun ini, di mana Trump hampir pasti akan menjadi calon Republikan untuk menentang Biden dalam pertandingan pemilihan semula. Hanya 6% pengundi percaya perkara di AS sedang berjalan “sangat baik,” mendapati kajian CBS, berbanding 36% yang berkata negara itu sedang bergerak “sangat buruk.”

Biden dinilai dengan buruk untuk isu-isu yang dianggap sebagai kebimbangan utama pengundi, termasuk ekonomi, jenayah, dan keselamatan sempadan. Kajian itu menunjukkan bahawa 44% pengundi percaya inflasi akan mereda di bawah dasar Trump, berbanding 17% di bawah pendekatan Biden. Begitu juga, 72% responden berkata imigresen haram akan dikurangkan di bawah Trump, berbanding 22% di bawah dasar Biden.

Biden berusia 81 tahun juga menghadapi kebimbangan pengundi tentang kesihatan dan kecekapan mentalnya untuk pekerjaan itu. Kajian itu mendapati bahawa 68% rakyat Amerika Syarikat percaya Biden tidak sesuai secara mental untuk berkhidmat sebagai presiden, manakala 74% berkata beliau tidak cukup sihat secara fizikal. Trump mendapat penilaian yang gagal daripada 51% pengundi untuk kecekapan mental dan 46% untuk kesihatan fizikal.

CBS melaporkan bahawa Trump kini mendahului Biden empat peratus, pada 52-48, dalam perlumbaan presiden, margin terbesarnya setakat ini. Kajian itu menunjukkan bahawa 63% pengundi percaya Trump mempunyai visi untuk negara, berbanding 50% untuk Biden, dan 48% bersetuju bahawa bekas presiden “berjuang untuk orang seperti anda,” berbanding 42% untuk pemimpin Demokrat yang menjawat.

Di tengah penilaian rendah prestasinya sebagai presiden, Biden memfokuskan kempen pemilihan semula beliau terutamanya dengan menggambarkan Trump sebagai bahaya “menjijikkan” kepada demokrasi. “Sama ada demokrasi masih menjadi cita-cita suci Amerika Syarikat adalah soalan paling genting zaman kita,” kata presiden itu pada Januari. “Ia adalah tentang apa pilihan raya 2024.”

Walau bagaimanapun, kajian CBS menunjukkan bahawa Biden dan Trump dilihat kira-kira sama dalam hal bahaya yang mereka ancamkan kepada sistem kerajaan AS. Sementara 34% pengundi percaya “demokrasi dan kedaulatan undang-undang akan selamat” hanya jika Biden menang, 33% mengatakan hanya kemenangan Trump boleh memelihara sistem itu.

Pengundi dalam kedua-dua parti politik utama bersetuju bahawa mereka tidak gembira melihat pertemuan semula pertandingan presiden 2020. Apabila pengundi diminta bagaimana perasaan mereka tentang pertembungan Biden-Trump lagi, respon teratas ialah “negatif” (48%) dan “tertekan” (42%). Hanya 20% melihat pertemuan itu sebagai “positif,” manakala 9% kata ia “inspirasi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.