Pemrotes Anti-Israel membakar KFC

(SeaPRwire) –   Pemanggilan meningkat untuk memboikot syarikat Barat mengenai konflik Gaza

Satu kumpulan menjerit slogan anti-Israel telah membakar sebuah restoran KFC makanan segera di kawasan Kashmir yang dikuasai Pakistan pada hari Jumaat malam, menyebabkan lebih daripada 50 orang ditahan, AFP melaporkan, mengutip polis.

Ketua Polis bandar Mirpur memberitahu agensi itu pada hujung minggu bahawa hampir 400 perserta telah berkumpul pada puncak perhimpunan itu, memicu pergaduhan dengan penguatkuasa undang-undang.

“Kami telah memberitahu mereka bahawa mereka hanya boleh protes di kawasan tertentu. Tetapi, apabila jumlah mereka mula meningkat, mereka menuju ke KFC,” lapor Kamran Mughal, menambah sembilan pegawai polis cedera apabila mereka dilempari batu oleh perserta.

Kumpulan itu kemudiannya membakar restoran makanan segera itu, menjerit mereka membakar KFC ketika orang berlari ke jalan raya untuk melarikan diri dari api.

Bangunan itu tidak sepenuhnya terbakar, menurut AFP. Video yang beredar di media sosial menunjukkan tingkap pecah, perabot rosak dan peralatan rosak.

Pakistan, sebuah republik Islam, telah menyaksikan panggilan meningkat untuk memboikot KFC dalam beberapa bulan kebelakangan ini berikutan konflik Israel-Hamas yang berterusan.

Asalnya dikenali sebagai Kentucky Fried Chicken, KFC ialah rantaian restoran terbesar kedua di dunia selepas McDonald’s, dengan lebih daripada 22,000 lokasi di seluruh dunia di 150 negara sehingga Disember 2019. Syarikat induknya, Yum Brands, telah terkena boikot atas keputusannya untuk terus berurusan di Israel dan pelaburannya dalam syarikat permulaan Israel.

Beberapa jenama Barat utama, dan khususnya gergasi makanan segera AS, telah kehilangan pelanggan dan menyaksikan keuntungan terjejas di negara Muslim kerana kempen boikot menargetkan syarikat yang dilihat menyokong perang Israel di Gaza.

Israel melancarkan operasinya di Gaza berikutan serangan oleh militan Hamas ke bahagian selatan negara pada bulan Oktober lepas. Semasa serangan itu, lebih daripada 1,200 orang terbunuh dan puluhan tebusan diculik. Kempen Israel telah meninggalkan sekurang-kurangnya 32,000 orang mati, menurut Kementerian Kesihatan Palestin. Rapporteur Hak Asasi Manusia PBB Francesca Albanese telah menuduh Israel melakukan “genosid” di enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.