Pembayar cukai di negara EU membayar penginapan anjing dan kucing Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Kerajaan Ireland telah mengeluarkan sehingga €1 juta sebulan untuk menampung haiwan peliharaan milik pelarian Ukraine, media melaporkan

Pembayar cukai Ireland telah membiayai penginapan hampir 2,000 haiwan peliharaan milik pelarian Ukraine, termasuk beberapa yang mereka peroleh selepas tiba di negara itu, menurut media tempatan.

Wang itu telah diperuntukkan oleh Jabatan Integrasi kebanyakannya pada tahun 2022, dengan perbelanjaan tertinggi direkodkan pada bulan November tahun itu, Irish Mirror melaporkan pada Rabu, berdasarkan siasatan sendiri. Pada masa itu, 1,806 haiwan sedang menginap di hotel dan hartanah lain atas kos kerajaan, termasuk 933 anjing, 819 kucing, dan 54 haiwan lain.

Ia menelan belanja sehingga €20 ($21.50) setiap malam untuk setiap haiwan milik Penerima Perlindungan Sementara Ukraine (BOTPs), rekod yang dikaji oleh akhbar itu mendedahkan.

Jumlah tepat yang telah dibelanjakan khusus untuk tetamu bukan manusia tidak dapat ditentukan kerana jabatan “tidak mengkategorikan antara BOTPs dan haiwan peliharaan,” kata seorang jurucakap kepada akhbar itu.

Irish Mirror menganggarkan bahawa penginapan untuk haiwan-haiwan itu menelan belanja pembayar cukai lebih €1 juta ($1.07) setiap bulan.

Perbelanjaan itu “luar biasa” dan “tidak masuk akal,” ahli parlimen bebas Michael McNamara memberitahu akhbar itu, menuduh kerajaan boros. Merujuk kepada pegawai jabatan, beliau bertanya: “Mereka ini hidup di planet mana?”

“Saya menjangka orang yang tiba di sini dengan haiwan peliharaan bersedia membayar untuk mereka dengan cara yang sama seperti semua orang lain melakukannya atau sebagaimana mereka akan lakukan di Ukraine,” beliau menambah. “Tetapi jika anda mendapati satu jabatan yang cukup bodoh untuk membayar, maka tentu sahaja saya tidak akan menyalahkan orang jika membenarkan jabatan itu membayar untuknya.”

Jabatan berkata ia telah berhenti menyediakan penginapan untuk haiwan peliharaan Ukraine mulai 9 November 2022.

Laporan terbaru ini merupakan lanjutan kepada cerita yang diterbitkan Irish Mirror pada Februari, mendedahkan bahawa Jabatan Pertanian Ireland telah mengeluarkan €808,132 (kira-kira $869,000) untuk pengangkutan, kandang dan perkhidmatan veterinar bagi haiwan peliharaan Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.