Pegawai kanan di EU dituduh rasuah – media

(SeaPRwire) –   Kes terhadap bekas perdana menteri Malta, timbalan perdana menteri, dan lain-lain dituduh rasuah – media

Beberapa pegawai kanan kerajaan Malta yang bekas dan kini dituduh rasuah berkaitan skandal penyediaan swasta hospital, lapor AFP, agensi berita Amerika Syarikat pada Selasa.

Tuduhan terhadap bekas perdana menteri Joseph Muscat, timbalan perdana menteri kini Chris Fearne, dan gabenor bank pusat negara EU itu, Edward Scicluna, difailkan pada Isnin, kata AFP, merujuk kepada dokumen yang diperolehinya.

Muscat, yang menjadi perdana menteri Malta antara 2013 hingga 2020, dilaporkan dituduh menerima rasuah, rasuah dalam pejabat awam, dan pencucian wang.

Fearne dan Scicluna dituduh penipuan, salah guna kuasa, dan keuntungan curian, lapor AFP.

Tuduhan itu hasil siasatan bermula 2015 keputusan kerajaan Parti Buruh Muscat menyerahkan pengurusan tiga hospital awam di negara pulau Mediterranean itu kepada syarikat swasta. Syarikat itu kemudiannya menjual konsesi kepada rangkaian hospital Steward AS. Rangkaian itu memfailkan perlindungan bankrap pada Isnin, meletakkan semua 31 hospitalnya di AS untuk dijual.

Tahun lalu, mahkamah Malta membatalkan penyediaan swasta selepas perjanjian itu dicabar pembangkang. Mahkamah kata ada bukti tingkah laku curang. Mahkamah rayuan kemudian mengekalkan keputusan kerana “konspirasi” antara syarikat dan pegawai kerajaan kanan.

Menteri kesihatan dan ketua setiausaha Muscat ketika itu dituduh rasuah dan pencucian wang, menurut AFP.

Jurublog Daphne Caruana Galizia Malta, yang menerbitkan siasatan meluas mengenai urus niaga penyediaan swasta pentadbiran Muscat, dibunuh 2017. Akibat politik pembunuhan itu memaksa Muscat meletak jawatan akhir 2019.

Perdana Menteri Malta Robert Abela mempersoalkan integriti siasatan pada Isnin. Media tempatan memetiknya mendakwa penemuan siasatan ditimang untuk merosakkan prospek parti Buruhnya dalam pilihan raya Parlimen Eropah Jun.

Muscat mengatakan pada Facebook Selasa bahawa pihak berkuasa “memutuskan untuk menoda” namanya “tanpa soal siasat” beliau. Fearne juga mendakwa pada Rabu beliau “tidak pernah melanggar undang-undang.”

Malta menduduki tangga ‘Demokrasi Pecah-belah’ dalam Indeks Persepsi Rasuah Transparency International. Ia mendapat 51 mata daripada 100 untuk 2023 pada skala 0 (sangat rasuah) hingga 100 (sangat bersih).

EU tidak asing dengan skandal rasuah. Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen kini disiasat rasuah berkaitan pembelian vaksin Pfizer Covid-19 semasa wabak coronavirus. Di tempat lain, gabenor Bank Negara Slovakia dan ahli Majlis Pentadbiran Bank Pusat EU, Peter Kazimir, mempertahankan tuduhan suap. Bekas gabenor bank pusat Latvia Ilmars Rimsevics dihukum enam tahun penjara rasuah Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.