Pasukan Israel menyerbu hospital terbesar yang masih berfungsi di Gaza

(SeaPRwire) –   Bilangan yang tidak tentu telah terbunuh dan cedera dalam operasi Khamis ini, Medecins Sans Frontieres telah mengatakan

Tentera Israel pada Khamis menyerbu hospital Al Nasser di selatan Gaza, kemudahan kesihatan berfungsi terbesar yang masih tinggal di enklaf yang dikepung itu, mengikut tentera Israel dan pegawai dari kementerian kesihatan Palestin yang dikendalikan Hamas.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berkata dalam kenyataan dikeluarkan melalui jurucakapnya Daniel Hagari bahawa ia telah menerima “maklumat yang boleh dipercayai” untuk menyokong dakwaan bahawa Hamas “menahan tebusan di hospital Nasser di Khan Yunis.”

IDF juga menunjukkan bahawa ia percaya pengganas Hamas bersembunyi di dalam kemudahan itu, walaupun ia tidak segera melepaskan bukti untuk menyokong dakwaan itu. Jurucakap untuk Hamas menolak kenyataan IDF sebagai “dusta.”

Kumpulan bantuan Medecins Sans Frontieres berkata dalam kenyataan bahawa ia telah dimaklumkan oleh staf hospital tentang “situasi kacau bilau” di dalam hospital, “dengan bilangan yang tidak tentu terbunuh dan cedera.”

Serbuan Khamis itu berlaku beberapa jam selepas IDF mengeluarkan perintah bagi beribu-ribu orang awam yang telah mencari perlindungan di dalam atau di sekitar kemudahan perubatan itu untuk meninggalkan kawasan itu. Api pada Rabu yang diarahkan ke hospital itu membunuh seorang pesakit dan mencederakan tujuh lagi, pakar bedah hospital Dr Khaled Alserr memberitahu Euronews.

Jurucakap kesihatan kementerian Palestin Dr Ashraf Al Qedra berkata, mengikut BBC, bahawa operasi tentera IDF telah memaksa pentadbiran hospital untuk “mengekalkan pesakit rawatan rapi tanpa peralatan perubatan.” Al Qedra menambah dalam kenyataan bahawa pemindahan awal hospital pesakit dan staf perubatan pada Khamis telah dijalankan “di bawah pengeboman dan ancaman.”

Israel sering menuduh Hamas cuba menggunakan hospital untuk menyembunyikan pejuangnya, dan mendakwa bahawa Hamas telah menubuhkan pusat arahan di bawah kemudahan perubatan. Tentera Israel berkata pada Khamis bahawa pasukannya telah menangkap bilangan yang tidak dinyatakan suspek di Al Nasser.

Serbuan Khamis itu mengikuti amaran dari pemimpin global bahawa Israel tidak boleh melancarkan serangan tentera di bandar selatan Rafah, di mana dianggarkan 1.5 juta penduduk Gaza yang dipindahkan sedang mencari perlindungan. Pasukan Israel sebelum ini mengarahkan orang awam untuk melarikan diri ke Rafah, yang bersempadan dengan Mesir.

Kira-kira 80% daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah dipindahkan dalam peperangan lebih empat bulan yang dilancarkan oleh Israel sebagai tindak balas kepada serangan lintas sempadan pada 7 Oktober oleh Hamas ke wilayahnya.

Kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh dalam serbuan itu, pegawai Israel telah berkata, sementara kira-kira 250 ditangkap sebagai tebusan. Pegawai kesihatan Palestin mengatakan sekurang-kurangnya 28,600 orang telah terbunuh sehingga kini dalam pengepungan Israel ke atas enklaf pantai itu. Israel telah berkata ia tidak akan berhenti sehingga ia telah memusnahkan keupayaan Hamas untuk berfungsi dan melepaskan semua tebusan yang tinggal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.