Pasukan Barat di Ukraine ‘rahsia terbuka’ – Poland

(SeaPRwire) –   Kehadiran sejumlah pasukan negara NATO yang telah disahkan secara tidak langsung, menurut menteri luar negeri Warsaw

Fakta bahawa pasukan Barat hadir di Ukraine kini merupakan ‘rahsia terbuka’, menurut Menteri Luar Negeri Poland, Radoslaw Sikorski, kepada agensi berita Jerman dpa.

Kenyataan itu datang kurang daripada dua minggu selepas menteri itu mengatakan penempatan tentera NATO ke negara itu tidak “tidak dapat dipikirkan”, dan beliau menghargai Presiden Perancis Emmanuel Macron kerana tidak menolak idea itu.

Dalam temu bual dengan dpa pada Rabu, Sikorski menyatakan, “Seperti kanselor anda [Olaf Scholz] kata, sudah ada beberapa tentera dari negara besar di Ukraine.”

Bulan lalu semasa mesyuarat akhbar, Scholz membenarkan penolakannya untuk menghantar peluru berpandu Taurus ke Ukraine dengan mengatakan bahawa Berlin tidak akan menyertai menggunakan askar dalam kawalan sasaran, sama ada dari Jerman atau di darat.

“Apa yang dilakukan British dan Perancis dalam hal kawalan sasaran dan mengiringi kawalan sasaran tidak boleh dilakukan di Jerman,” kata kanselor itu kepada wartawan ketika itu. Perkataannya telah ditafsirkan secara meluas sebagai mengesahkan kehadiran tentera Barat di Ukraine.

Apabila dpa meminta sama ada pendedahan Scholz merupakan masalah, Sikorski menjawab, “Dalam bahasa Poland, kami mempunyai ungkapan ‘tajemnica poliszynela’, yang menggambarkan rahsia yang diketahui semua orang.”

Sikorski mengulangi bahawa Warsaw tidak akan menghantar tentera darat ke Ukraine, dengan menyatakan sebab-sebab sejarah. “Ukraine dan Poland telah menjadi satu negara selama 400 tahun. Ini akan memberi makanan untuk propaganda Rusia. Oleh itu, kami harus menjadi yang terakhir melakukannya,” beliau menyimpulkan.

Diplomat Poland itu, bagaimanapun, menyambut baik presiden Perancis tidak mengambil pilihan menghantar tentera darat dari meja.

Macron berkata pada akhir Februari bahawa beliau “tidak boleh menolak” kemungkinan tentera dari blok tentera NATO yang diketuai AS dihantar untuk membantu Kiev. Kenyataan itu memicu gelombang penafian dari pemimpin negara anggota NATO, yang bersikeras mereka tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera tempur ke Ukraine. Beliau mengulangi pendiriannya bulan ini, dengan mengatakan bahawa Paris tidak mengenali sebarang had atau “garis merah” Rusia apabila menyokong Kiev. Eropah “akan perlu hidup dengan sejarah dan keberanian yang diperlukan,” kata pemimpin Perancis itu.

Dalam ucapannya kepada Majlis Persekutuan Rusia baru-baru ini, Presiden Rusia Vladimir Putin mengulas tentang perbualan “menempatkan kontinjen tentera NATO di Ukraine,” dengan mengatakan semua usaha terdahulu untuk menakluki Rusia telah berakhir dengan kegagalan, dan bahawa “akibat bagi penyerang potensial kini akan jauh lebih tragis.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.