Pasukan Afghanistan dilarang dari pengaturan semula UK – BBC

(SeaPRwire) –   Langkah-langkah tentera Afghanistan dibatasi daripada pengaturcaraan semula UK – BBC

Pasukan khas British telah campur tangan untuk menolak permohonan oleh pasukan elit tentera Afghanistan untuk menetap semula di UK, walaupun bukti bahawa mereka berjuang bersama-sama dalam operasi menentang Taliban, laporan oleh BBC telah mendakwa.

Terdapat kebimbangan di kalangan pasukan khas UK bahawa orang Afghanistan boleh diminta untuk memberikan keterangan dalam penyiasatan ke atas dakwaan salah laku oleh pasukan UK semasa perang Afghanistan, stesen itu melaporkan, mengutip sumber tanpa nama.

Dakwaan itu, yang datang sebagai sebahagian daripada laporan Program Panorama BBC pada Isnin, mendakwa bahawa pasukan khas British secara berkesan diberi veto kuasa ke atas permohonan pengaturcaraan semula tentera Afghanistan, membawa kepada kebimbangan bahawa ratusan veteran menghadapi masa depan yang tidak tentu dan kemungkinan pembalasan daripada Taliban.

Menteri Angkatan Tentera UK, James Heappey, memberitahu parlimen awal bulan ini bahawa kajian semula kira-kira 2,000 permohonan akan diadakan, setelah mengakui bahawa proses awal “tidak kukuh”. Kajian Kementerian Pertahanan (MoD) akan datang bersama-sama penyiasatan awam ke atas dakwaan salah laku oleh pasukan khas UK di Afghanistan, memunculkan kebimbangan konflik kepentingan yang mungkin.

“Pada masa ketika tindakan tertentu oleh pasukan khas UK sedang disiasat oleh penyiasatan awam, ibu pejabat mereka juga mempunyai kuasa untuk mencegah rakan sepasukan tentera khas Afghanistan dan saksi berpotensi kepada tindakan ini daripada mendapatkan keselamatan ke UK,” kata bekas anggota pasukan khas British kepada BBC.

Telah didakwa bahawa 80 orang awam dibunuh secara haram oleh pasukan khas British di wilayah Helmand antara 2010 dan 2013. Anggota tentera Afghanistan yang terletak di UK secara teorinya boleh diminta untuk memberikan keterangan mengenai kelakuan mereka dalam penyiasatan berterusan.

Unit-unit Afghan yang mengiringi pasukan khas British dalam “peranan bermakna” semasa operasi dalam perang di Afghanistan layak untuk memohon pengaturcaraan semula di bawah skim Dasar Pengurusan dan Bantuan Afghanistan (ARAP).

Walau bagaimanapun, dengan mengutip dokumen bocor, BBC mengatakan bahawa “ratusan” telah mempunyai permohonan mereka ditolak. Stesen itu juga mencatat bahawa “puluh-puluh” tentera Afghan telah disiksa atau dibunuh oleh Taliban sejak kumpulan itu merampas kuasa pada Ogos 2021.

Satu bekas askar tambahan kepada BBC: “Pada yang terbaik ia tidak sesuai, pada yang terburuk ia kelihatan seolah-olah mereka cuba menutup laluan mereka.”

Penyiasatan awam akan mendengar keterangan pada Selasa daripada bekas pegawai tentera British dan Menteri Hal Ehwal Veteran UK sekarang, Johnny Mercer, yang dijangka akan menyatakan bahawa dakwaan jenayah peperangan terhadap tentera UK boleh dipercayai.

Sebelum ini, penyiasatan itu telah mendengar dakwaan awam Afghanistan ditembak mati ketika tidur semasa serbuan pada 2011 dan 2012 sebagai sebahagian daripada dasar lebih luas “melaksanakan lelaki Afghanistan berusia berjuang walaupun jika mereka tidak membahayakan segera”.

Jurucakap Kementerian Pertahanan berkata ia sedang menjalankan kajian kes demi kes terhadap permohonan pengaturcaraan semula tentera Afghanistan, dengan menambah bahawa ia akan “mempertimbangkan semua bukti yang tersedia” ketika melakukannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.