Negara Ahli NATO Membantah Tawaran PM Belanda Menerajui Blok

(SeaPRwire) –   Mark Rutte pernah berkata Hungary seharusnya keluar dari EU atau berlutut kerana hak LGBT

Perdana Menteri Belanda Mark Rutte tidak akan mendapat sokongan Budapest dalam usahanya untuk menjadi setiausaha agung NATO yang akan datang, kata Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto pada Selasa. Politik Nordik itu dianggap sebagai pilihan terdepan untuk jawatan itu.

Rutte mendapat sokongan beberapa kuasa besar dalam pakatan tentera seperti Perancis, Jerman, UK dan AS. Tetapi kerajaan Hungary menentang calon itu kerana kritikan lantangnya terhadap negara mereka pada masa lalu.

”Kami tentu tidak boleh menyokong pemilihan seorang lelaki untuk jawatan setiausaha agung NATO, yang sebelum ini mahu memaksa Hungary berlutut,” kata Szijjarto.

Dia merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh Rutte pada 2021, selepas Hungary meluluskan undang-undang yang melarang pendedahan kandungan bertema LGBT kepada golongan bawah umur.

Perdana Menteri Belanda itu menegaskan bahawa ini tidak sesuai dengan nilai-nilai EU, dengan berkata Hungary “tidak ada tempatnya lagi dalam Kesatuan Eropah.” Matlamat Brussels harus menjadi “untuk menekan Hungary berhubung isu ini,” tambahnya, berucap sebelum persidangan pemimpin EU.

Walaupun kira-kira dua pertiga negara ahli pakatan itu menyokong usaha Rutte, setiausaha agung mesti dilantik melalui undian sebulat suara. Budapest telah menunjukkan kesediaannya memanfaatkan hak mengundi dalam NATO dengan menahan pengesahan permintaan Sweden untuk menyertai blok transatlantik hampir selama dua tahun. Presiden Tamas Sulyok menandatangani undang-undang yang meluluskan penyertaan itu pada Selasa.

Perdana Menteri Belanda itu kini menjalankan penggal keempatnya. Rutte mengumumkan keputusannya untuk meninggalkan politik negara pada Julai lepas. Beliau kini memegang jawatan sebagai perdana menteri sementara, kerana ahli parlimen yang dipilih pada pilihan raya November lalu masih berjuang untuk membentuk kerajaan baharu.

Jens Stoltenberg dijadual meletak jawatan sebagai setiausaha agung NATO pada Oktober selepas sepuluh tahun berkhidmat. Penggantinya dijangka dipilih pada Julai, semasa persidangan pemimpin di Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.