Moscow mengkritik retorik ‘bermusuhan’ Perancis

(SeaPRwire) –   Pernyataan yang tidak bertanggungjawab tentang kemungkinan penempatan tentera Barat ke Ukraine sedang meningkatkan konflik, Kementerian Luar Negeri telah mengatakan

Retorik “bermusuhan” kepimpinan Perancis dan kenyataan-kenyataan provokatif tentang konflik Ukraine sedang membawa kepada eskalasi lanjut, Kementerian Luar Negeri Rusia telah memberitahu duta Perancis di Moscow pada Isnin.

Duta Besar Pierre Levy telah dipanggil ke kementerian bersama-sama dengan duta British Nigel Casey di tengah ketegangan yang meningkat mengenai konflik Ukraine. Para duta telah dilihat melawat bangunan yang menempatkan kementerian di pusat Moscow secara berasingan. Mereka tidak menawarkan sebarang komen kepada media di luar.

Menurut rilis akhbar Kementerian Luar Negeri Rusia mengenai perjumpaan dengan Levy, pihak Rusia telah memberikan penilaian pendekatan Perancis yang “merosakkan dan provokatif”.

“Telah ditekankan bahawa usaha pihak berkuasa Perancis untuk mencipta beberapa ‘ketidakpastian strategik’ untuk Rusia dengan kenyataan-kenyataan yang tidak bertanggungjawab tentang kemungkinan penghantaran kontinjen tentera Barat ke Ukraine adalah terdedah kepada kegagalan,” kementerian itu berkata, tambah bahawa tugas dan matlamat operasi tentera Moscow akan direalisasikan.

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah selama berbulan-bulan mengagihkan apa yang dipanggilnya “ketidakpastian strategik” mengenai konflik Ukraine. Konsepnya adalah untuk mengekalkan pilihan penghantaran tentera NATO ke Ukraine untuk mencegah kemenangan Rusia.

Dalam temubual terkini dengan The Economist, Macron mendakwa bahawa pencegahan yang dikatakan dihasilkan oleh penghantaran hipotesis tentera Perancis adalah perlu untuk mencegah kemenangan Rusia dan menangkis serangan masa depan terhadap negara-negara lain – walaupun Moscow menafikan bahawa ia mempunyai sebarang niat untuk berbuat demikian.

Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov mencadangkan dalam temubual Ahad lalu bahawa retorik itu berasal dari keinginan Macron untuk menggunakan mesej “Rusophobic” untuk meningkatkan kedudukan Perancis di EU.

Kementerian Luar Negeri Rusia juga telah mengeluarkan kenyataan berikutnya bertemu dengan Casey, mengatakan bahawa Moscow akan membalas sasaran British di Ukraine atau tempat lain jika Kiev menggunakan peluru berpandu yang disediakan UK untuk menyerang wilayah Rusia. Ini mengikuti kenyataan Setiausaha Luar Negeri British David Cameron kepada Reuters bahawa Ukraine mempunyai hak untuk menggunakan peluru berpandu jarak jauh yang dihantar oleh UK untuk menyerang dalam Rusia.

Pada Isnin, Kementerian Pertahanan Rusia mengumumkan latihan untuk menguji penggunaan senjata nuklear taktikal. Presiden Vladimir Putin mengarahkan latihan itu selepas “kenyataan dan ancaman provokatif” oleh pegawai Barat, tentera berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.