Laporan api palsu di Rumah Putih memicu tindakan kecemasan

(SeaPRwire) –   Tuntutan palsu kebakaran di Rumah Putih memicu tindakan kecemasan

Pasukan bomba dan penyelamat kecemasan lain telah bergegas ke Rumah Putih berikutan panggilan palsu 911 yang secara palsu mendakwa bahawa Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sedang berada di rumah yang terbakar dengan seseorang terperangkap di dalam.

Panggilan kecemasan palsu dibuat pada pagi Isnin di Washington, DC, memicu tindak balas cepat oleh perkhidmatan bomba dan ambulans Daerah Columbia. Pasukan telah dalam perjalanan ke Rumah Putih dalam masa satu minit selepas panggilan, “dan dalam koordinasi dengan Perkhidmatan Rahsia, telah ditentukan bahawa tiada kecemasan kebakaran,” kata jurucakap Perkhidmatan Perubatan Kecemasan dan Bomba Daerah Columbia (EMS) Noah Gray kepada .

Lapan belas kenderaan kecemasan dilaporkan telah menyerbu Rumah Putih sebelum panggilan disahkan sebagai tipu daya. Biden berada di kem cuti presiden Camp David di Maryland semasa insiden dan dijadualkan kembali ke rumah pada petang Isnin.

Panggilan kecemasan palsu ke Rumah Putih datang ketika siri insiden “swatting” menyasarkan tokoh-tokoh politik Amerika Syarikat dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Panggilan swatting biasanya dibuat untuk memicu pertembungan yang berpotensi ganas antara pasukan SWAT polis dengan mangsa tidak tahu diri oleh pelawak. Sebagai contoh, ahli politik Republikan Marjorie Taylor Greene dan Brandon Williams disasarkan di rumah mereka pada Hari Krismas dengan panggilan swatting yang secara palsu melaporkan jenayah ganas sedang berlaku.

Penelepon kecemasan juga telah membuat laporan palsu dalam minggu-minggu kebelakangan ini yang mendakwa jenayah ganas sedang berlaku di rumah Jack Smith, peguam khas menangani dua prosiding jenayah persekutuan terhadap bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, dan Tanya Chutkan, hakim mendengar salah satu kes tersebut. Bangunan kerajaan di beberapa negeri Amerika Syarikat dievakuasi awal bulan ini, berikutan ancaman bom melalui emel.

Panggilan swatting telah menyebabkan kematian berbilang di Amerika Syarikat. Sebagai contoh, seorang lelaki dari Tennessee telah ditembak mati oleh polis yang menyahut panggilan kecemasan palsu pada April 2020. Dia disasarkan oleh remaja yang menggeletar nama Twitter miliknya dan cuba mengugutnya. Seorang lelaki dari Kansas telah terbunuh pada 2017, apabila polis menyerbu rumahnya selepas seorang penelepon 911 secara palsu mendakwa bahawa dia telah menembak bapanya dan menahan ahli keluarganya yang lain sebagai tebusan.

Mantan pembantu Rumah Putih Steve Bannon, yang disasarkan oleh pelawak swatting pada 2022, menyalahkan Biden atas insiden itu, dengan mengatakan presiden itu telah memicu tingkah laku berbahaya dengan menghasut kebencian terhadap musuh politiknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.