Kerajaan Israel menutup penyiar Al Jazeera

(SeaPRwire) –   Keputusan kerajaan Israel menutup penyiar Al Jazeera dinilai “berbahaya” dan bermotifkan politik

Kabinet Perdana Menteri Benjamin Netanyahu sebulat suara telah memutuskan untuk menghentikan operasi penyiar Qatar berasaskan, Al Jazeera di Israel, kata kenyataan kerajaan.

Israel lama menuduh Al Jazeera, yang kekal antara beberapa saluran berita antarabangsa yang mempunyai wartawan di Gaza, menunjukkan sikap berat sebelah terhadapnya dan bekerjasama dengan militan Hamas. Penyiar itu menafikan tuduhan.

Netanyahu menulis di X (dahulunya Twitter) pada Ahad lalu mengumumkan perkembangan itu, menulis bahawa “kerajaan yang diketuai saya sebulat suara memutuskan: saluran provokasi Al Jazeera akan ditutup di Israel.”

Tak lama selepas itu, Menteri Komunikasi Israel Shlomo Karhi berkata beliau telah menandatangani perintah untuk mengetatkan operasi penyiar itu, yang akan berkuat kuasa serta-merta.

Peralatan “yang digunakan untuk menyampaikan kandungan saluran itu,” termasuk peralatan penyuntingan dan pengaturan, kamera, laptop dan sebahagian telefon bimbit, akan dirampas, tulis Karhi di X.

Keputusan kerajaan Israel selari dengan undang-undang yang diluluskan parlimen negara, Knesset, pada April lalu, membenarkan penutupan sementara di Israel penyiar asing yang dianggap ancaman keselamatan negara semasa konflik di Gaza. Menurut undang-undang itu, larangan memerlukan pengesahan semula setiap 45 hari.

Ketua Al Jazeera di Israel dan wilayah Palestin, Walid Omary, menegaskan langkah kabinet Netanyahu itu “berbahaya” dan dipacu semata-mata oleh pertimbangan politik. Pasukan guaman penyiar sedang menyediakan tindak balas terhadap larangan itu, kata Omary kepada Reuters.

Wartawan Al Jazeera di Gaza, Hani Mahmoud, berkata Palestin menganggap penutupan saluran berita itu sebagai “langkah putus asa untuk mencegah liputan adil terhadap apa yang berlaku di darat” di enklaf itu.

Al Jazeera telah “mendokumenkan kekejaman” dan “tindakan yang bertentangan dengan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa,” dakwa Mahmoud, menambah bahawa ini “sesuatu yang sebenarnya tidak ditanggungi oleh kerajaan Israel.”

Jumlah mangsa akibat serangan udara dan operasi darat Israel di Gaza yang masih berterusan itu sudah mencecah 34,654 orang, manakala 77,908 lagi cedera, menurut kementerian kesihatan enklaf Palestin. Kempen itu dilancarkan berikutan serangan merentasi sempadan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 1,200 nyawa dan 250 ditawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.