Kelangsungan hidup Ukraine dalam bahaya – Ketua Pentagon

(SeaPRwire) –   Lloyd Austin telah membuat ramalan suram tentang prospek medan tempur Kiev

Keselamatan Ukraine mungkin terancam kecuali Barat menghantar lebih bantuan tentera, Menteri Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin berkata pada Selasa.

Ketua Pentagon itu berada di Jerman untuk mesyuarat kumpulan hubungan pertahanan Ukraine yang dipanggil Kumpulan Hubungan Pertahanan Ukraine di Pangkalan Tentera Udara Ramstein, dalam lawatan luar negaranya yang pertama sejak dirawat di hospital pada Januari.

“Hari ini, keselamatan Ukraine dalam bahaya dan keselamatan Amerika Syarikat terancam,” kata Austin dalam sidang akhbar selepas mesyuarat.

Memastikan aliran senjata, peralatan dan peluru terus lancar adalah “suatu perkara keselamatan dan kedaulatan bagi Ukraine” dan “suatu perkara maruah dan keselamatan bagi Amerika Syarikat,” tambahnya.

Beliau tidak menyatakan bagaimana Amerika Syarikat bercadang menyokong Ukraine tanpa dana tambahan. Rang undang-undang yang akan memberi lebih $60 bilion bantuan kepada Kiev masih tersekat di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat.

“Ketidakbertindakan” Amerika Syarikat sudah menyebabkan Ukraine kehilangan kawasan medan tempur, menarik diri dalam keadaan kacau sebelum pasukan Rusia maju, dan menanggung kematian besar-besaran dalam pertempuran terbuka sejak itu. Pertempuran itu telah mendorong pakar tentera Perancis untuk menyimpulkan bahawa Kiev mustahil untuk benar-benar menang dalam medan tempur, menurut maklumat bocor kepada outlet Marianne awal bulan ini.

Selepas mesyuarat Ramstein, Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius pakej senjata dan peluru bernilai €500 juta ($543 juta) untuk Kiev.

Washington telah menggunakan hampir kesemua dana yang diluluskan Kongres untuk Kiev. Pentagon sekurang-kurangnya $6.5 bilion untuk mengisi semula stok mereka yang telah berkurangan. Pada Jumaat, Rumah Putih mengumumkan mereka berjaya menyusun pakej peluru bernilai $300 juta daripada “simpanan” berbagai di Pentagon, tetapi memberi amaran ini hanya akan menyokong Ukraine selama beberapa minggu. Ia merupakan bekalan dana Amerika Syarikat pertama sejak permulaan 2024.

Sementara itu, Amerika Syarikat telah mendesak Ukraine untuk lelaki-lelaki lebih muda untuk mengisi semula barisan briged barisan hadapan.

Pasukan Ukraine kehilangan kubu penting Donbass Avdeevka pada bulan lepas, menarik diri dalam keadaan kacau sebelum pasukan Rusia maju, dan menanggung kematian berat dalam pertempuran terbuka sejak itu. Pertempuran itu telah mendorong pakar tentera Perancis untuk menyimpulkan bahawa Kiev mustahil untuk benar-benar menang dalam medan tempur, menurut maklumat bocor kepada outlet Marianne awal bulan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.