Kekacauan meletus ketika Ecuador mengalami pemadaman elektrik di seluruh negara

(SeaPRwire) –   Menteri Tenaga bertindak negara itu berkata, kekurangan pelaburan selama beberapa dekad dalam sistem tenaga telah memberi kesan kepada negara.

Kerajaan Ecuador telah menyalahkan kekurangan pelaburan selama beberapa dekad atas kejadian blackout seluruh negara yang melanda negara Amerika Selatan itu pada hari Rabu.

Kecemasan itu dilaporkan dicetuskan oleh talian penghantaran yang gagal, yang menyebabkan kerosakan berantai dan menjerumuskan negara berpenduduk 18 juta itu ke dalam kegelapan selama berjam-jam.

Menteri Kerja Raya Roberto Luque, yang juga bertugas sebagai menteri tenaga bertindak, berkata gangguan itu bermula selepas jam 3:00 petang waktu tempatan di penyambung Milagro-Zhoray 230,000 volt dan merebak ke seluruh grid. Menjelang sekitar jam 6:40 petang, responden berjaya memulihkan liputan kepada kira-kira 95%.

Dalam tempoh beberapa jam itu, kehilangan kuasa menyebabkan kekacauan lalu lintas di bandar besar, seperti Quito dan Guayaquil. Sistem kereta api bawah tanah ibu negara itu telah menangguhkan operasinya. Kementerian Pendidikan mengumumkan bahawa sekolah di komuniti yang lebih besar akan beralih sementara ke pengajaran jarak jauh atas kebimbangan keselamatan pelajar.

Krisis itu, yang dikatakan media sebagai yang terburuk sejak blackout Oktober 2016, merupakan hasil daripada kekurangan pembiayaan selama kira-kira 20 tahun terhadap sektor tenaga, kata Luque. Program yang dilancarkan pada tahun 2004 untuk meningkatkan ketahanan grid tidak dilaksanakan dengan betul, katanya pada taklimat.

”Selama bertahun-tahun kita tidak melabur dalam sistem ini, dan hari ini kita mengalami akibatnya,” jelasnya.

Luque berkata kecemasan itu adalah hasil daripada keadaan yang luar biasa dan jarang berlaku, yang bagaimanapun menunjukkan kelemahan infrastruktur tenaga Ecuador. Negara ini perlu melabur lebih banyak dalam loji kuasa haba dan tenaga boleh diperbaharui sebagai sandaran, desaknya.

Pada bulan April, Presiden Daniel Noboa mengisytiharkan keadaan kecemasan tenaga berikutan kemarau yang menjejaskan penjanaan hidroelektrik Ecuador. Pada hujung minggu ini, hujan lebat telah menimbulkan masalah yang berbeza, apabila sejumlah besar sedimen yang dihanyutkan air mengancam untuk merosakkan turbin di Coca Codo Sinclair dan Agoyan. Kemudahan itu, yang menyumbang kira-kira separuh daripada pengeluaran elektrik negara, terpaksa ditutup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.