Kejadian bermasalah pelbagai pesawat Boeing menimbulkan persoalan semula

(SeaPRwire) –   Insiden darurat di Jepun menyusul dua kejadian pendaratan di Turki dan nahas di Senegal

Satu pesawat Boeing telah terhempas dan tiga lagi mengalami masalah teknikal minggu ini, menimbulkan tumpuan semula ke atas masalah pengeluaran syarikat penerbangan AS itu.

Sebuah pesawat penumpang United Airlines siri 737-800 terpaksa melakukan pendaratan kecemasan kira-kira 40 minit selepas berlepas pada Jumaat. Penerbangan UA166 dari Fukuoka, Jepun ke Guam telah melaporkan “masalah dengan sirip.”

Pada waktu pagi Khamis, sebuah pesawat 737-38J Air Senegal tergelincir keluar landasan semasa berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Blaise Diagne (AIBD) di Dakar, Senegal. Terdapat 73 penumpang dan enam anak kapal di atas penerbangan ke Bamako, Mali. Sebelas orang cedera dalam insiden itu, empat daripada mereka cedera parah.

Pada petang Rabu, sebuah pesawat Boeing 737-800 Corendon Airlines meletupkan tayar landasan hadapan apabila tiba di Lapangan Terbang Gazipasa-Alanya (GZP) di selatan Turki. Kesemua 190 orang di atas pesawat dievakuasi dengan selamat tetapi pusat roda rosak teruk, menurut pihak berkuasa lapangan terbang.

Lebih awal pada hari yang sama, sebuah pesawat Boeing 767 terpaksa melakukan pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Istanbul (IST). Penerbangan FX6238, dioperasikan oleh FedEx, tiba dari Paris Charles de Gaulle (CDG) tetapi terpaksa mendarat “tanpa membuka landasan hadapan disebabkan masalah teknikal,” kata pengendali lapangan terbang Istanbul dalam kenyataan.

Ia mengambil masa sehari untuk memindahkan pesawat dengan selamat dari Landasan 16R, menurut Ketua Eksekutif Lapangan Terbang Istanbul Selahattin Bilgen.

Siri masalah itu datang selepas Lembaga Penerbangan Persekutuan AS (FAA) mengumumkan ia telah membuka siasatan ke atas salah satu kilang Boeing. Pekerja di kemudahan Boeing di Carolina Selatan yang membuat pesawat Boeing 787 Dreamliner mungkin telah melepas pemeriksaan wajib dan memalsukan rekod, kata agensi itu.

Syarikat penerbangan telah sebelum ini melaporkan isu dengan pesawat berbadan lebar 787, menyalahkan mereka kepada gangguan AS yang mengganggu pengeluaran komponen penting.

Boeing mengalami kerugian besar pada 2019-2020, selepas FAA melarang semua pesawat 737-MAX terbang disebabkan rentetan kemalangan maut. Agensi akhirnya menyalahkan kemalangan kepada kombinasi sensor rosak dan masalah perisian dan Boeing menyatakan pesawat itu selamat sejak itu. Risalah dalaman bocor, bagaimanapun.

Dua pendedah maklumat Boeing telah mati dalam tempoh tiga bulan kebelakangan ini. Joshua Dean, 45, meninggal dunia secara tiba-tiba akibat pneumonia antibiotik berdaya tahan pada 2 Mei. Bekas pekerja Spirit AeroSystems itu telah menimbulkan amaran terhadap piawaian longgar dalam pengeluaran 737-MAX.

John Barnett, bekas pengurus kawalan kualiti Boeing, dijumpai mati pada Mac, hanya sebelum beliau sepatutnya memberi keterangan dalam saman pendedah maklumat terhadap syarikat itu. Pihak berkuasa menetapkan kejadian itu sebagai bunuh diri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.