Kate Middleton mengumumkan diagnosis kanser

(SeaPRwire) –   Putera Wales mengumumkan diagnosis kanser

Kate Middleton telah mengumumkan bahawa beliau dalam “peringkat awal” rawatan kemoterapi selepas kanser ditemui berikutan pembedahan perut yang dilaluinya pada Januari.

Spekulasi dan teori konspirasi telah berlegar selama berminggu-minggu tentang keadaan 42-tahun Middleton yang menghilang selama dua bulan dari mata awam dan tanggungjawab diraja.

Dalam kenyataan video pada Jumaat, Middleton berkata bahawa walaupun keadaannya difikirkan bukan kanser, kanser didapati hadir selepas pengujian pasca pembedahan lanjut.

Beliau menjelaskan bahawa pasukan perubatannya telah sejak itu menasihatinya untuk menjalani “kursus kemoterapi pencegahan,” yang beliau faham telah bermula pada bulan lepas. Beliau tidak mendedahkan jenis kanser, tetapi berkata beliau “sihat dan semakin kuat setiap hari.”

Menangani ketiadaannya yang panjang dan luar biasa dari mata awam, Middleton berkata ia “mengambil masa” untuk menerangkan diagnosisnya kepada tiga anaknya dengan Putera William dan meminta privasi semasa beliau teruskan rawatan.

Istana Kensington berkata ia tidak akan berkongsi maklumat lanjut tentang keadaan kesihatan Putera Wales, termasuk jenis kanser.

Mertua Middleton, Raja Charles, juga mengumumkan diagnosis kanser awal tahun ini. Kanser Charles ditemui semasa pemeriksaan untuk pembesaran prostat yang bening, Istana Buckingham berkata ketika itu, juga tanpa mendedahkan bentuk kanser.

Simpati untuk Middleton melimpah pada Jumaat, dengan Perdana Menteri UK Rishi Sunak memaparkan kenyataan di X (dahulunya Twitter), mengatakan fikirannya bersama Putera Wales dan keluarganya, memuji “keberanian luar biasa” beliau berbicara secara terbuka tentang diagnosisnya.

Sementara itu, setiausaha akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre memberitahu wartawan di Washington bahawa pentadbiran “mengharapkan pemulihan penuh.”

“Fikiran kami bersama Duchess of Cambridge dan ahli keluarga dan kawan-kawan semasa masa yang sangat sukar ini,” beliau berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.