Kabinet perang Israel meluluskan pengembangan operasi Rafah – laporan

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah mengancam untuk memotong bekalan senjata serangan jika Israel memasuki pusat-pusat penduduk di bandar Rafah di Gaza

Satu “pengembangan terukur” operasi Israel di bandar Rafah yang padat penduduk di selatan Gaza telah diluluskan oleh Kabinet Keselamatan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada malam Khamis, laporan pelbagai sumber melaporkan.

Laporan itu datang selepas Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berjanji untuk menghentikan bekalan senjata serangan kepada Israel jika tentera militarinya memasuki pusat-pusat penduduk bandar itu.

Tentera Pertahanan Israel (IDF) kereta kebal dan tentera memasuki bahagian timur Rafah awal pagi Selasa, merampas persimpangan sempadan yang menghubungkan Gaza dan Mesir, serta melancarkan serangan udara.

Axios melaporkan pada Jumaat bahawa satu “pengembangan kawasan operasi” telah diluluskan, dengan mengutip tiga sumber yang mengetahui keputusan itu. Media bahasa Ibrani juga melaporkan bahawa IDF memperluas kawasan operasinya.

Dua daripada sumber Axios menyatakan operasi itu tidak melintasi garis merah yang dinyatakan Biden, manakala sumber ketiga percaya ia “mungkin ditafsirkan oleh AS” sebagai terlalu jauh.

Ketiga-tiga sumber menyatakan kabinet telah mengarahkan pengurus rundingan Israel untuk terus berusaha mencapai persetujuan untuk membebaskan tebusan yang ditawan oleh Hamas dalam serangannya merentasi sempadan pada 7 Oktober lalu. Menteri Keselamatan Negara Ben Gvir dan Menteri Kewangan Bezalel Smotrich dikatakan mengundi menentang keputusan itu.

Netanyahu berkata pada Khamis bahawa Israel bersedia “berdiri sendiri” dalam perangnya terhadap Gaza selepas Biden mengancam untuk menghentikan bekalan senjata tertentu. “Jika kita perlu berdiri sendiri, kita akan berdiri sendiri,” katanya.

Menurut Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin, Washington sudah menangguhkan satu penghantaran senjata ke Israel kerana kebimbangan terhadap Rafah, yang kini menampung 1.4 juta orang Palestin yang melarikan diri dari bahagian utara enklaf yang dibom oleh serangan udara Israel sejak Oktober.

Reuters melaporkan pada Jumaat bahawa kereta kebal Israel telah menawan jalan utama antara bahagian timur dan barat bandar itu, manakala Hamas mengatakan ia telah menyerang kereta kebal Israel berhampiran sebuah masjid di timur.

IDF melaporkan pada X (dahulunya Twitter) bahawa beberapa militan Hamas terbunuh dalam”pertempuran muka ke muka” dengan tentera mereka berhampiran persimpangan sempadan dan beberapa terowong bawah tanah yang digali oleh pejuang Palestin telah dijumpai.

Setakat ini, kira-kira 110,000 orang telah melarikan diri Rafah mencari keselamatan di tengah-tengah serangan yang meningkat, kata agensi PBB untuk pelarian Palestin (UNRWA). “Tiada tempat selamat di Jalur Gaza dan keadaan hidup adalah mengerikan,” tulis agensi itu di X.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.