Israel mesti mempunyai kawalan penuh ke atas sempadan Gaza-Mesir – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri berkata bahawa “pemilitarian” enklaf Palestin mesti dijamin

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bertujuan mengambil kawalan penuh kawasan sempadan Mesir-Gaza, dengan mengatakan bahawa ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai “pemilitarian” enklaf Palestin dan mencegah berulangnya serangan lintas sempadan.

Berucap dalam sidang akhbar di Tel Aviv pada Sabtu ketika Israel memasuki minggu ke-13 peperangan dengan Hamas, Netanyahu meramalkan bahawa “peperangan akan berterusan selama berbulan-bulan lagi”, walaupun tekanan antarabangsa untuk mengakhiri permusuhan.

Beliau mengulangi rancangan untuk sepenuhnya menghapuskan Hamas dan mencapai pembebasan semua tebusan Israel, dengan berjanji untuk memastikan bahawa Gaza tidak lagi menimbulkan ancaman kepada Israel dan tidak ada unsur di dalamnya yang membiayai keganasan, mendidik kanak-kanaknya untuk keganasan dan membayar keluarga pengganas.

Netanyahu selanjutnya berkata bahawa terdapat “misi penting tambahan” bertujuan memulihkan keselamatan di bandar dan kawasan pendudukan Israel yang menjadi mangsa serangan Hamas pada 7 Oktober dan memudahkan kepulangan selamat penduduk.

“Koridor Philadelphi – atau lebih tepat lagi, titik henti selatan [Gaza] – mesti berada di tangan kami. Ia mesti ditutup. Jelas bahawa sebarang pengaturan lain tidak akan menjamin pemilitarian yang kami cari,” tegas PM itu.

“Sebagai perdana menteri, saya telah menolak tekanan antarabangsa bertujuan menghentikan peperangan sebelum kami mencapai matlamat ini,” tambah Netanyahu. Beliau juga memuji AS kerana meluluskan “bekalan perang tambahan” kepada Angkatan Pertahanan Israel (IDF).

Netanyahu tidak memberikan butiran sama ada beliau merancang untuk menempatkan enklaf di bawah kawalan eksklusif Israel selepas tahun berpisah secara sepihak, berikutan penarikan balik pasukan keselamatan Israel pada tahun 2005. Walau bagaimanapun, beliau berulang kali menekankan bahawa beliau tidak akan membenarkan Pihak Berkuasa Palestin, yang mentadbir Tebing Barat tetapi bukan Gaza, mengambil alih enklaf selepas peperangan.

Kenyataan Netanyahu datang beberapa hari selepas Afrika Selatan mengemukakan rayuan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, menuduh Israel melakukan “genosid” terhadap penduduk Palestin di Gaza.

Israel menolak tuduhan ini kerana tidak mempunyai “asas fakta dan kehakiman.” Sebaliknya, pegawai Israel menyalahkan Hamas kerana menimbulkan penderitaan kepada penduduk Gaza, dengan menuduh kumpulan militan itu menggunakan orang awam sebagai “perisai manusia”.

Lebih 21,600 orang telah terbunuh di Gaza sejak Israel memulakan serangan udara dan melancarkan serangan darat ke enklaf, menurut kerajaan tempatan yang diketuai Hamas.

Israel mengisytiharkan peperangan terhadap Hamas dan militan Palestin lain selepas mereka menyerang bandar selatan Israel dan membunuh kira-kira 1,200 orang serta mengambil lebih 200 tebusan. Puluh tebusan kemudian dibebaskan sebagai sebahagian daripada pertukaran tawanan semasa gencatan senjata selama seminggu pada akhir November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.