Israel mendakwa nisbah kematian awam paling rendah dalam sejarah

(SeaPRwire) –   West Jerusalem telah melepaskan anggaran pertama untuk kematian orang awam di Gaza, mendakwa angka Hamas adalah “palsu”

Israel telah memberikan anggaran kematian awam di Jalur Gaza buat kali pertama sejak perangnya dengan Hamas bermula pada Oktober, mendakwa pasukannya sedang “menetapkan piawaian emas baharu” untuk mengurangkan kerosakan kepada orang awam dalam konflik bandar.

Berucap dalam kenyataan video dalam talian pada Isnin, jurucakap kerajaan Israel Avi Hyman menganggarkan kematian perang di Gaza pada lebih 14,000 “pengganas” dan kira-kira 16,000 orang awam. Pihak berkuasa kesihatan tempatan di enklaf Palestin Hamas yang diperintah telah melaporkan lebih 35,000 kematian, mendakwa kebanyakan mangsa adalah wanita dan kanak-kanak.

Hyman mengutuk pihak media dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kerana melaporkan tuntutan mangsa Hamas sebagai fakta, dengan berkata Israel telah dipersalahkan di seluruh dunia berdasarkan angka “palsu dan dipalsukan”. Kini sejak kerajaan Israel telah melepaskan kenyataannya, beliau menambah, “kami akan mengharapkan semua orang kini mengambil angka ini sebagai anggaran tulen dari negara demokratik bebas yang berjuang mengikut undang-undang konflik bersenjata dalam salah satu senario perang bandar paling mencabar dalam sejarah.”

Jurucakap itu berkata Israel melihat setiap kematian orang awam sebagai tragedi. Beliau menyalahkan Hamas atas kematian itu, menuduh kumpulan militan itu menggunakan orang awam sebagai perisai manusia. Beliau berkata kepada Fox News, “Sebenarnya, Israel menetapkan piawaian emas baharu untuk peperangan bandar dengan apa yang kelihatan sebagai nisbah kematian awam kepada pejuang paling rendah dalam sejarah.”

Kenyataan Israel itu datang kurang daripada seminggu selepas Hyman disoal siasat oleh pengacara podcast Piers Morgan kerana tidak mempunyai “sebarang idea berapa banyak awam yang anda bunuh.” Ia juga datang selepas PBB mengurangkan anggarannya minggu lepas untuk bilangan wanita dan kanak-kanak yang terbunuh di Gaza hampir separuh.

Penyemakan semula PBB dipacu oleh keputusan untuk melaporkan angka berdasarkan hampir 25,000 kematian di mana pihak berkuasa kesihatan Gaza mempunyai butiran lengkap, berbanding menyertakan lebih 10,000 orang yang dianggarkan “hilang atau terperangkap bawah runtuhan.” PBB tidak mencadangkan bahawa angka Hamas dipertingkatkan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata pada Selasa bahawa ia tidak melihat “apa-apa yang salah” dengan angka dilaporkan oleh pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Pembahagian mangsa berdasarkan pihak berkuasa Gaza adalah kira-kira 40% lelaki, 20% wanita, 32% kanak-kanak, dan 8% warga tua. Walaupun mengikut anggaran Israel, lebih 53% mangsa di Gaza adalah orang awam.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken membuat nota pada Ahad bahawa pasukan Israel telah membunuh lebih ramai awam Palestin berbanding pejuang Hamas. Beliau berkata Washington bersetuju dengan anggaran mangsa Israel.

“Israel mempunyai proses, prosedur, peraturan dan peraturan untuk cuba mengurangkan kerosakan awam,” kata Blinken dalam temubual dengan CBS News. Tetapi mereka “tidak dilaksanakan secara konsisten dan berkesan. Terdapat jurang antara niat yang dinyatakan dengan sebahagian daripada keputusan yang kita lihat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.