Israel membunuh jeneral Iran utama

(SeaPRwire) –   Brigadier Jeneral Mohammad Reza Zahedi antara yang terbunuh dalam serangan udara di Damascus

Brigadier Jeneral Mohammad Reza Zahedi dari Pasukan Quds Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) telah terbunuh dalam serangan udara Israel di Damascus, Syria.

Serangan Isnin itu memusnahkan sebuah bangunan bersebelahan dengan kedutaan Iran di Damascus, membunuh sekurang-kurangnya enam orang, menurut Agensi Berita Syria Arab (SANA). Media Iran mengenal pasti bangunan itu sebagai konsulat Iran dan kediaman duta.

Menurut wartawan Reuters di Damascus, konsulat itu “rata dengan tanah,” dalam apa yang digambarkan sebagai “mungkin peningkatan konflik yang menakjubkan di Timur Tengah yang akan melibatkan Israel menentang Iran dan sekutunya.”

Israel tidak mengulas serangan itu. West Jerusalem jarang mengakui serangan udara mereka terhadap Syria, yang Damascus telah berulang kali mengecam sebagai pelanggaran kedaulatannya.

Serangan ke atas konsulat itu “melanggar semua konvensyen antarabangsa,” kata Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian dalam panggilan kepada lawan bicaranya di Syria, menurut media Iran. Beliau menambahkan bahawa Tehran akan memegang Israel bertanggungjawab. Duta Besar Iran ke Syria mengatakan tindak balas akan “keras,” menurut Reuters.

Pasukan Quds adalah lengan ekspedisi IRGC, dan Zahedi dilaporkan bertanggungjawab terhadap operasi di Syria dan Lubnan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.