Israel ditangkap ‘menipu’ bantuan Gaza

(SeaPRwire) –   Satu kenyataan daripada akaun X rasmi negara (dahulunya Twitter) mengakui bahawa gambar dari Moldova digunakan sebagai “ilustrasi” bantuan kepada Palestin

Israel mengakui pada Selasa menggunakan rakaman stok kem pelarian Moldova dalam satu video yang dimuatnaik ke X mempromosikan tuntutan mereka bahawa mereka telah menyediakan puluhan ribu tan bantuan kemanusiaan ke Gaza semasa perang.

Akaun X rasmi negara itu memadam video yang mengandungi gambar berkenaan, yang disahkan telah digunakan “bagi tujuan ilustrasi sahaja,” dan berjanji akan “memastikan ketelusan” dalam imej seterusnya.

Pembawa berita BBC Shayan Sardarizadeh mendedahkan klip palsu itu pada Isnin, memaparkan skrin sebelah mengenai video Israel, yang mendakwa West Jerusalem telah menghantar “23,000 tan tenda dan peralatan perlindungan” ke Gaza, dan gambar asal di perkhidmatan stok foto iStock.

Perihal gambar jelas membaca, “Tanah diatur di kawasan Moldova dengan tenda berhampiran sempadan Ukraine untuk pelarian datang dari perang di Ukraine.”

Israel mendakwa dalam video itu bahawa mereka telah menghantar 11,000 trak bantuan ke Gaza sejak mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada Oktober, termasuk 140,000 tan makanan, 1,000 trak air, dan 17,000 tan bekalan perubatan, selain peralatan perlindungan yang dikatakan dihantar.

Walaupun PBB menganggarkan 2 juta Palestin di Gaza – hampir kesemua 2.1 juta penduduk wilayah itu – kini bergantung kepada bantuan kemanusiaan sedemikian, Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin bulan lepas menekankan penurunan mendadak dalam penghantaran bantuan sejak perang bermula.

Pertubuhan itu berkata ia menerima purata hanya 94.5 trak bantuan sehari selama tiga bulan terakhir, berbanding 500 yang memasuki setiap hari sebelum 7 Oktober, walaupun Israel terus menegaskan tiada had pada bantuan kemanusiaan memasuki Gaza, bergantian menyalahkan Hamas dan Mesir atas aliran yang semakin merosot melalui lintasan Rafah.

Ramai di X, jika Israel benar-benar menyediakan Palestin dengan limpahan kemanusiaan sedemikian, ia tidak menggunakan gambar penghantaran bantuan sendiri.

West Jerusalem bulan lepas secara terang-terangan menuduh 13 pekerja agensi bantuan pelarian PBB, UNRWA, membantu Hamas semasa serbuan 7 Oktober yang mengorbankan 1,200 orang Israel dan lagi 240 ditangkap, menyebabkan berdozen-dozen negara menarik beratus-ratus juta dolar dalam pembiayaan tanpa siasatan.

Tuduhan itu datang beberapa hari selepas keputusan awal Mahkamah Keadilan Antarabangsa dalam kes genosid South Africa terhadap Israel. West Jerusalem terpaksa meningkatkan penghantaran bantuan untuk meringankan bencana kemanusiaan yang menimpa populasi Palestin Gaza, kebanyakan daripada mereka mengalami kelaparan, menurut PBB. Israel telah membunuh lebih 28,000 Palestin di sana, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, sejak perang bermula, menurut kementerian kesihatan wilayah itu, dan lebih 85% penduduk telah dipindahkan oleh serangan udara Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.