Google menjawab kontroversi ‘rasis’ AI

(SeaPRwire) –   Masalah dengan Gemini adalah “tidak dapat diterima sepenuhnya,” kata CEO Sundar Pichai

Sesetengah tindak balas yang dijana oleh kecerdasan buatan Google Gemini adalah “problematik” dan telah “menunjukkan biasa,” kata CEO Sundar Pichai dalam e-mel kepada seluruh syarikat pada hari Rabu, bersumpah untuk menangani isu itu.

E-mel Pichai telah sampai ke beberapa media, termasuk Semafor dan , yang menerbitkannya sepenuhnya.

“Saya mahu menangani isu-isu baru-baru ini dengan tindak balas teks dan imej yang problematik dalam aplikasi Gemini (dahulunya Bard),” tulis Pichai. “Saya tahu beberapa tindak balasnya telah menyinggung pengguna kami dan menunjukkan bias – untuk jelas, itu sama sekali tidak dapat diterima dan kami telah salah.”

Syarikat sedang “bekerja siang dan malam untuk menangani isu-isu ini,” beliau menambah.

“Misi kami untuk menganjurkan maklumat dunia dan membuatnya secara universal boleh diakses dan berguna adalah suci,” Pichai terus. “Kami sentiasa berusaha untuk memberikan maklumat yang berguna, tepat dan tidak bias kepada pengguna dalam produk kami. Itulah sebabnya mengapa mereka mempercayainya.” Ini perlu menjadi kes dengan AI juga, beliau menambah.

Gemini dilancarkan awal bulan ini tetapi dengan cepatnya berhadapan dengan masalah dengan pemrograman “keselamatan” dan “kepelbagaian” yang terhad. AI itu secara meluas dikecam kerana “ketidaktepatan” dalam menunjukkan pelbagai watak sejarah, dari bapa pengasas Amerika Syarikat dan maharaja Rusia kepada paus Katolik dan tentera Nazi Jerman.

Gemini menanggapi sebarang permintaan untuk imej orang putih dengan mengatakan ini “menguatkuasakan stereotaip merosakkan dan umum tentang orang berdasarkan kumpulan etnik mereka.” Imej sedemikian melambangkan “pandangan stereotaip tentang keputihan” yang boleh menjadi “merosakkan” kepada masyarakat secara keseluruhan dan orang yang bukan putih, tambah AI itu, mengikut siasatan Fox Business.

Berkenaan dakwaan Pichai tentang kesucian ketepatan, Google telah lama dan menapis kandungan yang tidak disukai oleh pegawai eksekutifnya, kelihatannya atas nama memerangi “penyebaran berita palsu” dan memperbaiki masyarakat.

Beberapa pengkritik Silicon Valley sudah mencadangkan bahawa e-mel Pichai bukan untuk penggunaan dalaman tetapi bertujuan untuk dimaklumkan kepada umum. Kolumnis Substack Lulu Cheng Meservey menulis bahawa ia mengandungi “tagline pemasaran yang disebarkan” serta “kata-kata yang diumpan untuk membuat pembaca terlalu letih dan bingung untuk marah lagi.”

Meservey juga mengkritik penggunaan istilah “problematik” oleh Pichai dan menuduh CEO Google tidak memahami sepenuhnya masalah dengan Gemini.

“Google memberi tumpuan kepada tidak menyinggung orang daripada ketepatan fakta adalah apa yang MENYEBABKAN masalah pada mulanya,” beliau menulis.

Dengan mengutip sumber dalaman di Google, Mike Solana dari PirateWires melaporkan bahawa eksekutif pemasaran dan produk AI percaya kontroversi mengenai rasisme Gemini yang ketara “kebanyakannya dicipta oleh troll sayap kanan” di X (dahulunya Twitter).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.