FBI bimbang serangan ala Moscow akan berlaku di AS

(SeaPRwire) –   Pengarah FBI mendakwa bahawa beliau perlu melakukan pengawasan besar-besaran tanpa waran untuk menewaskan ancaman didakwa

Pengarah FBI Christopher Wray telah memberi amaran bahawa kumpulan pengganas boleh merancang “serangan bersepadu” terhadap AS, serupa dengan pembunuhan beramai-ramai di Crocus City Hall berhampiran Moscow bulan lepas.

Berucap di satu perbicaraan belanjawan di Capitol Hill pada Khamis, Wray memberitahu ahli-ahli undang-undang bahawa serangan Hamas pada 7 Oktober memberi inspirasi kepada “kumpulan pengganas asing berbahaya” untuk menyeru serangan terhadap AS dan sekutunya. Selain ancaman didakwa ini, Wray menambah bahawa “kemungkinan serangan bersepadu di sini di tanah air, serupa dengan serangan ISIS-K yang dilihat di dewan konsert di Rusia beberapa minggu lalu” semakin membimbangkan.”

Pembunuhan beramai-ramai di Crocus City Hall melibatkan empat penembak yang menyerbu tempat itu sebelum konsert lewat bulan lepas. Mereka membuat jalan ke dewan utama, menembak secara membabi buta, dan meletupkan bangunan itu. Lebih 140 orang terbunuh.

Suspek-suspek, semua warganegara Tajikistan, ditangkap malam serangan itu berhampiran sempadan Ukraine. Mereka kemudiannya memberitahu penyiasat bahawa mereka menerima arahan daripada pengendali yang telah menyediakan laluan melarikan diri ke Ukraine dan menjanjikan wang apabila tiba di Kiev.

Wray dan pegawai-pegawai Amerika yang lain telah menyalahkan insiden itu semata-mata kepada ISIS-K, cabang Afghanistan kepada pertubuhan pengganas antarabangsa Islamic State (IS, dahulunya ISIS). Walaupun ISIS-K telah mengaku bertanggungjawab, Jawatankuasa Siasatan Rusia mendakwa telah mendapati bukti bahawa suspek-suspek itu telah merancang dengan ahli-ahli perkhidmatan keselamatan Ukraine dan menerima “jumlah wang yang besar” daripada Ukraine sebelum serangan itu.

Pada hari ini, Jawatankuasa Siasatan mendakwa bahawa Burisma Holdings – syarikat tenaga Ukraine yang berkaitan dengan keluarga Presiden AS Joe Biden – telah mengendalikan wang “yang digunakan dalam tahun-tahun kebelakangan ini untuk menjalankan serangan pengganas di Rusia.”

Wray tidak memberikan butiran sama ada ejen-ejennya telah menemui sebarang rancangan konkrit oleh kumpulan pengganas untuk menyerang AS. Walau bagaimanapun, beliau telah menggunakan perbicaraan itu untuk mendesak ahli-ahli undang-undang untuk menyemak semula Seksyen 702 Akta Pengawasan Keselamatan Luar Negeri (FISA), yang memberi kebenaran kepada AS untuk memantau komunikasi internet dan telefon dari luar negara melalui rangkaian Amerika seperti Google.

“Ia penting dalam menjaga negara kita, dan kami kini berada di masa genting,” kata Wray, mendakwa bahawa beliau “akan sukar membayangkan masa di mana begitu banyak ancaman kepada keselamatan awam dan keselamatan negara kita begitu tinggi sekaligus.”

Atas desakan bekas Presiden Donald Trump, sekumpulan Republikan konservatif menangguhkan undian untuk menyemak semula peruntukan kontroversi itu pada Rabu. Walaupun bertujuan untuk mengawasi warga asing, Seksyen 702 boleh digunakan oleh agensi perisikan AS untuk mengakses komunikasi warga Amerika tanpa waran mahkamah, dan Republikan pro-Trump telah mendesak bahawa pemulihan Seksyen 702 datang dengan perlindungan yang lebih kuat terhadap penyalahgunaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.