Cubaan pembunuhan terhadap perdana menteri Slovakia: Apa yang kita ketahui sehingga kini

(SeaPRwire) –   Robert Fico cedera parah selepas ditembak beberapa kali mengikuti acara politik

Perdana Menteri Slovakia Robert Fico cedera serius dalam cubaan pembunuhan di bandar kecil Handlova pada hari Rabu, ketika beliau menyambut penyokong selepas mesyuarat dengan pegawai kerajaan tempatan.

Suspek telah ditahan, walaupun pihak berkuasa belum mendedahkan identiti beliau secara awam. Walau bagaimanapun, mereka telah mencadangkan bahawa cubaan ke atas pemimpin Slovakia – pengkritik keras membantu Ukraine dalam konflik dengan Rusia – adalah bermotifkan politik.

Ini yang kita ketahui sehingga kini tentang insiden itu.

Tembakan dari orang ramai

Fico, 59 tahun, cedera apabila beliau menjabat tangan penyokong di luar mesyuarat di Handlova, kira-kira 150km timur Bratislava. Menurut rakaman di tempat kejadian dan laporan media, apabila Fico menghampiri orang ramai, seorang lelaki tidak dikenali mengeluarkan senjata api dan menembak Perdana Menteri sekurang-kurangnya lima kali dari jarak dekat. Pelaku dengan segera ditangkap oleh polis, dan Fico dibawa dahulu ke dalam keretanya dan kemudian dihantar dengan helikopter ke hospital.

Keadaan serius

Menurut laporan media, Fico ditembak empat kali, dengan satu peluru melalui perutnya dan menyebabkan kerosakan serius kepada usus. Tembakan kedua dilaporkan mengenai tangannya dan ketiga pada kakinya. Keempat dilaporkan menyebabkan kecederaan cetek di perut.

Kecederaan itu dianggap sangat serius, memunculkan ketakutan bahawa pemimpin Slovakia mungkin tidak akan terselamat. Timbalan Perdana Menteri Slovakia Robert Kalinak berkata doktor menghabiskan malam “berjuang untuk [nyawa Fico],” kemudian menambah bahawa keadaannya stabil selepas pembedahan, tetapi kekal serius.

Akhbar tempatan Pravda melaporkan walaupun doktor berjaya menghentikan pendarahan perut, Fico masih menunggu pembedahan pada pinggulnya.

Pelaku

Laporan media telah mengenal pasti pelaku sebagai Juraj Cintula, 71, dikatakan pengasas Persatuan Penulis Slovakia dan penyokong parti pembangkang Slovakia Progresif.

Menteri Dalam Negeri Matus Sutaj Estok berkata suspek kini ditahan dan siasatan awal menunjukkan terdapat “motif politik jelas” di sebalik serangan itu.

Menurut TV Novini, suspek telah didakwa dengan cubaan membunuh, dengan motif kerana ketidaksetujuannya dengan dasar kerajaan. Pelaku juga dilaporkan memberitahu polis bahawa beliau merancang serangan itu beberapa hari sebelumnya dan bangga dengan tindakannya. Beliau boleh dihadapkan ke penjara selama 25 tahun.

Dunia dalam kejutan

Cubaan ke atas nyawa Fico telah memicu keluarnya pengutukan dan simpati di dalam dan luar negara. Presiden terpilih Peter Pellegrini, sekutu PM Slovakia, yang dijangka menggantikan pemimpin pro-Barat Zuzana Caputova sebagai ketua negara bulan depan, menggambarkan insiden itu sebagai ancaman luar biasa ke atas demokrasi Slovakia.

Caputova sendiri mengutuk apa yang dipanggil serangan “kejam dan tidak berperikemanusiaan,” dengan menekankan bahawa “sebarang keganasan tidak boleh diterima.”

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg menyatakan beliau “terkejut dan terkejut” dengan berita itu, manakala Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengatakan beliau dan isterinya “berdoa untuk pemulihan yang cepat” bagi Fico.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berkata beliau “murka” mendengar tentang “tindakan keji” cubaan ke atas nyawa Fico, menyuarakan harapan semangat “berani dan kuat” Fico “akan membantunya menghadapi situasi sukar ini.”

Apa yang diketahui tentang Fico?

Sebelum penggal kini, Fico pernah memimpin kerajaan di Bratislava dua kali sebelum ini, dari tahun 2006 hingga 2010 dan dari tahun 2012 hingga 2018. Sebagai ketua parti kiri-tengah Direction – Social Democracy, beliau memenangi pilihan raya Slovakia pada bulan Oktober lalu dengan janji untuk menghentikan penghantaran senjata negara ke Ukraine, yang kemudiannya dilakukannya.

Fico, yang digambarkan dalam media Barat sebagai “populis,” juga pernah berkata Ukraine “tergolong dalam negara paling rasuah di dunia.” Beliau pernah menyatakan bahawa konflik semasa antara Kiev dan Moscow sebenarnya “bermula pada tahun 2014 apabila Nazi dan fasis Ukraine memulakan pembunuhan warga Russia di Donbass.”

Berhadapan dengan kritikan Barat, Fico pernah berkata beliau “tidak akan bersetuju bahawa sesebuah negara patut dihukum kerana berjuang untuk kedaulatannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.