China dedahkan kejayaan teknologi pelakuran

(SeaPRwire) –   Sebuah ‘matahari tiruan’ komersial telah mencapai pelepasan plasma pertamanya, kata pemajunya

Syarikat peleburan Cina yang dijalankan secara persendirian, Energy Singularity, telah membina tokamak superkonduktor suhu tinggi pertama di dunia, dan menggunakannya untuk menghasilkan plasma, lapor media negeri, memetik syarikat itu.

Penciptaan peranti, yang dijuluki HH70 dan terletak di Shanghai, dilihat sebagai langkah utama dalam pembangunan teknologi peleburan untuk berpotensi menghasilkan tenaga bersih.

Tokamak adalah peranti kurungan berbentuk donat yang dapat mengandungi plasma sehingga suhunya dapat dinaikkan untuk meniru keadaan yang serupa dengan keadaan di Matahari. Matlamatnya adalah untuk menghasilkan bekalan elektrik yang selamat dan hampir tidak terbatas. Peranti ini sering disebut sebagai “matahari tiruan.”

Teknologi ini menggunakan suhu yang sangat tinggi yang dihasilkan oleh tindak balas peleburan, di mana atom hidrogen dilebur bersama untuk menjadi helium, melepaskan sejumlah besar tenaga. Tokamak, yang merupakan mesin yang besar dan mahal untuk dibina, dapat menghasilkan medan magnet yang membantu mengandungi zarah di dalam plasma.

Menurut pemaju, seperti yang disebut oleh media Cina, tokamak HH70 lebih kecil dan lebih murah untuk dipasang daripada pendahulunya. Peranti ini menggunakan sistem magnet yang terbuat dari bahan superkonduktor suhu tinggi, yang biasa dikenal sebagai REBCO (Rare Earth Barium Copper Oxide).

Ia dilaporkan dapat dihasilkan secara besar-besaran, mengurangkan kos tokamak Energy Singularity. Selain itu, peranti HH70, menurut syarikat itu, hanya 2% ukuran tokamak konvensional – memberikan kelebihan utama dalam perlumbaan untuk menghasilkan peranti yang boleh digunakan secara komersial.

Prestasi reaktor peleburan biasanya diukur menggunakan nilai Q, yang mewakili nisbah tenaga yang dihasilkan kepada tenaga input yang diperlukan untuk menjaga tindak balas berterusan. Pada masa ini, nilai Q tertinggi yang diperoleh oleh tokamak adalah 1.53.

Energy Singularity dilaporkan telah berjanji untuk membina tokamak generasi seterusnya menjelang 2027, dengan demonstrasi teknologinya akan siap menjelang akhir dekad. Syarikat itu bertujuan untuk membina “matahari tiruan” dengan nilai Q sebanyak 10.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.