Biden dan Trump akan melawat sempadan Mexico pada hari yang sama

(SeaPRwire) –   Presiden semasa dan bekas AS akan melihat krisis secara langsung di sempadan Mexico pada hari yang sama

Presiden AS Joe Biden akan melihat krisis imigresen haram Amerika secara langsung, pentadbirannya telah mendedahkan, melakukan perjalanan ke rantau barat daya negara pada hari yang sama bahawa saingan Republikan Donald Trump melawat rantau itu.

Biden akan pergi ke Brownsville, Texas, pada Khamis untuk bertemu dengan ejen Patrol Sempadan AS, pegawai penguatkuasa undang-undang, dan pemimpin kerajaan tempatan, Rumah Putih berkata pada Isnin dalam kenyataan. Lawatan itu akan menandakan kunjungannya yang pertama ke sempadan berliku dalam lebih satu tahun dan kedua sejak beliau mengambil alih jawatan pada Januari 2021.

Trump, calon Republikan utama untuk menentang Biden dalam pilihan raya presiden AS tahun ini, dijadualkan melawat lagi satu titik panas sempadan pada hari yang sama: Eagle Pass, Texas. Bekas presiden itu menuduh Biden memusnahkan Amerika dengan membongkar langkah-langkah keselamatan sempadannya dan membuka negara kepada aliran masuk haram rekod orang asing, dadah, dan suspek pengganas.

“Dengan empat tahun lagi Biden, pasukan orang asing haram yang menyerbu sempadan kita akan melebihi 40 hingga 50 juta orang,” kata Trump dalam persidangan politik pada Sabtu. “Medicare, Social Security, penjagaan kesihatan dan pendidikan awam akan runtuh dan roboh. Ia akan runtuh.”

Dengan tinjauan menunjukkan balasan politik terhadap pengendalian Biden terhadap isu sempadan memasuki pilihan raya November, presiden telah beralih dalam minggu-minggu kebelakangan ini daripada menafikan krisis wujud untuk menyalahkan ahli politik Republikan atas masalah itu. Biden menandatangani beberapa perintah eksekutif pada hari pertamanya di pejabat membatalkan langkah-langkah keselamatan sempadan baru semasa tempoh Trump. Pentadbirannya juga sementara menghentikan pengusiran warga asing haram dan membatalkan pembinaan tembok sempadan.

Ejen Patrol Sempadan AS menghadapi hampir 2.5 juta orang asing haram dalam tahun kewangan kerajaan terbaru, yang berakhir pada September 30, berbanding hanya 458,000 semasa tahun kewangan penuh terakhir Trump di pejabat. Angka-angka itu tidak termasuk jutaan ‘terlepas’ yang menyeberangi negara tanpa diketahui oleh ejen persekutuan.

Seorang pegawai Rumah Putih tidak dikenali memberitahu wartawan pada Isnin bahawa semasa lawatannya ke Texas, Biden akan membincangkan “keperluan mendesak” bagi Kongres meluluskan langkah sempadan yang dipersetujui pentadbirannya dengan Senator Republikan.

Ahli Parlimen (R-Virginia), berkata Biden hanya mencari “liputan politik” untuk sabotaj sengaja keselamatan sempadan. “Beliau mempunyai kuasa untuk mengubah dasar dan menguatkuasakan undang-undang, tetapi beliau tidak akan melakukannya supaya beliau boleh terus cuba menyalahkan Republikan,” kata ahli politik itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.