Belgium sedang bekerja untuk memberlakukan sanksi terhadap Israel

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri Belgium berjanji untuk menghukum Israel atas jumlah kematian di Gaza

Kerajaan Belgium sedang “bekerja untuk mengenakan sanksi lanjutan terhadap Israel,” kata Timbalan Perdana Menteri Petra De Sutter pada hari Isnin. Brussels sudah mengenakan sanksi terhadap penduduk pengguna tanah Yahudi, dan merancang untuk memutuskan hubungan perdagangan dengan negara Yahudi atas peperangan di Gaza.

Dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter), De Sutter berkata bahawa serangan yang dirancang Israel ke atas Rafah – sebuah bandar di selatan Gaza di mana kira-kira 1.4 juta pelarian Palestin telah mencari perlindungan – akan “membawa kepada pembunuhan beramai-ramai.”

Israel mengarahkan pemindahan Rafah pada hari Isnin, dengan Tentera Pertahanan Israel (IDF) memberi amaran bahawa ia akan menyerang bandar itu dengan “kekerasan yang melampau” tidak lama lagi.

“Saya bertemu dengan Menteri Luar Negeri Palestin Dr. Riad Malki. Kami membincangkan bagaimana Belgium boleh membantu untuk menghentikan kekejaman,” kata De Sutter dalam satu kenyataan lanjut, menambah bahawa “Belgium sedang bekerja untuk mengenakan sanksi lanjutan terhadap Israel.”

Belgium dan 26 negara ahli EU yang lain mengenakan sanksi pada bulan lepas ke atas empat individu dan dua pertubuhan yang terlibat dalam pembinaan penempatan Yahudi haram di tanah Palestin di Tebing Barat. Orang dan entiti yang dikenakan sanksi bertanggungjawab terhadap pencurian harta dan “pelanggaran hak asasi manusia yang serius terhadap Palestin,” mengikut Majlis Eropah.

Belgium kini memegang jawatan presiden berputar Majlis Eropah. Berucap kepada akhbar Belgium Het Laatste Nieuws pada hari Isnin, Perdana Menteri Alexander De Croo berkata bahawa beliau akan menggunakan jawatan presiden untuk mendorong Suruhanjaya Eropah mengkaji semula perjanjian perdagangannya dengan Israel, dan jika perlu, mengumpulkan kumpulan pemimpin Eropah yang berfikiran sama bersedia untuk memutuskan hubungan dengan negara itu.

“Adakah kita sekarang boleh terus dengan Israel sebagai rakan perdagangan? Saya tidak fikir begitu,” katanya kepada akhbar itu.

De Croo menolak seruan daripada pembangkang Belgium dua bulan lalu untuk mengenakan sanksi ke atas Israel. “Tetapi dalam masa itu terdapat 35,000 kematian, termasuk 10,000 kanak-kanak,” beliau menerangkan. “Dalam sepuluh tahun akan datang orang akan berkata, ‘Anda menonton dan tidak mengambil sebarang tindakan.”

EU ialah rakan perdagangan terbesar Israel, dengan 32% import Israel berasal dari EU dan 25% eksportnya dihantar ke blok itu, mengikut data 2022. Belgium ialah rakan perdagangan keempat terbesar Israel dalam EU, terutamanya disebabkan perdagangan berlian.

Turki mengumumkan pada Khamis lalu bahawa ia akan menggantung semua perdagangan dengan Israel disebabkan oleh “agresi Israel terhadap Palestin yang melanggar undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia.” Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan merupakan antara pengkritik paling kuat Israel sejak peperangan di Gaza bermula, membandingkan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dengan Adolf Hitler dan menuduh beliau melakukan “genosid” terhadap orang Palestin.

Israel mengisytiharkan peperangan terhadap Hamas selepas militan Palestin melancarkan serangan kejutan pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan membawa pulang 250 tebusan ke Gaza. Jumlah kematian daripada balasan Israel di enklaf itu kini menghampiri 35,000 pada hari Isnin, mengikut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.