Beijing memberi amaran kepada Washington mengenai melintasi ‘garis merah’

(SeaPRwire) –   Faktor-faktor negatif dalam hubungan AS-China meningkat, menteri luar negeri negara itu memberitahu rakan sejawat Amerika

AS menentang kepentingan inti China dan menindas pembangunan negara itu, Menteri Luar Negeri China Wang Yi menyatakan pada Jumaat semasa perbualan dengan rakan sejawat Amerika Syarikat, Setiausaha Negara Antony Blinken.

“Kapal besar” hubungan China-AS telah stabil, “tetapi faktor-faktor negatif dalam hubungan itu masih meningkat dan membina,” kata Wang Yi semasa pertemuan yang berlangsung di Diaoyutai State Guesthouse di Beijing.

Blinken tiba di Beijing pada Khamis dari Shanghai, di mana beliau mendesak kerajaan China untuk menyediakan medan permainan yang sama untuk syarikat-syarikat AS di negara itu. Belum jelas sama ada Setiausaha Negara akan bertemu dengan pemimpin China Xi Jinping sebelum keberangkatannya.

Hubungan bilateral “menghadapi segala gangguan. Hak pembangunan sah China telah ditindas secara tidak munasabah dan kepentingan inti kami menghadapi cabaran,” tegas Wang Yi.

Beijing dan Washington boleh terlibat dalam kerjasama atau konfrontasi, amaran menteri luar negeri itu.

China berminat dalam hubungan dengan AS yang “stabil, sihat dan berterusan” dan “kerjasama menang-menang”, beliau tekankan.

Tetapi untuk ia terus, Washington tidak boleh campur tangan dalam hal ehwal dalaman China atau melintasi “garis merah” Beijing apabila ia menyangkut kedaulatan, keselamatan dan pembangunan negara itu, beliau tegas.

Menteri luar negeri kelihatan merujuk kepada ketegangan di sekitar Taiwan, yang Beijing lihat sebagai wilayah China. Walaupun bersetuju dengan dasar “Satu China” secara bertulis, AS mengekalkan hubungan dengan pulau berkuasa sendiri itu dan membekalkan senjata kepada Taipei.

Blinken memberitahu Wang Yi bahawa “tiada pengganti dalam penilaian kami untuk diplomasi muka ke muka” antara kedua-dua negara. Pentadbiran Presiden AS Joe Biden mahu memastikan bahawa “kami jelas seperti yang mungkin tentang bidang di mana kami mempunyai perbezaan, sekurang-kurangnya untuk mengelak salah faham, untuk mengelak kesilapan perhitungan,” katanya.

Sebelum lawatan Blinken, pegawai Jabatan Negara AS menunjukkan bahawa sokongan China terhadap Rusia ketika konflik di Ukraine akan menjadi agenda utama semasa pertemuannya dengan pegawai China. Beijing tidak membekalkan senjata apa pun kepada Moscow, tetapi pegawai AS mendakwa bahawa litar, bahagian pesawat dan alat mesin buatan China telah membantu Rusia meningkatkan kapasiti perindustriannya.

Wall Street Journal melaporkan awal minggu ini, dengan mengutip sumber-sumber yang diberitahu, bahawa pihak berkuasa AS sedang menyediakan sanksi yang tidak hanya akan menargetkan syarikat-syarikat China, tetapi juga akan memotong sesetengah bank negara itu daripada sistem kewangan global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.