Beberapa orang cedera dalam siri serangan tusukan di Switzerland

(SeaPRwire) –   Pelaku ditangkap selepas menyerang lalu lalang secara rawak

Polis Switzerland telah menangkap seorang lelaki yang menikam beberapa orang di bandar Zofingen pada hari Rabu. Sasaran nampaknya dipilih secara rawak, dan termasuk seorang wanita hamil, laporan media tempatan melaporkan.

Suspek pertama menikam mangsa di stesen keretapi bandar itu, sebelum membuat jalan ke arah perbandaran berjiran Strengelbach, menyerang lebih banyak orang sepanjang jalan, polis berkata dalam kenyataan.

Seorang saksi memberitahu laman berita Argovia Today bahawa mangsa pertama adalah seorang wanita hamil.

Polis berkata bahawa lelaki itu kemudian memasuki sebuah bangunan dan enggan meninggalkannya selama dua jam. Jurucakap polis akhirnya membujuknya menyerah diri, dan dia dibawa ke dalam tahanan.

Tidak jelas berapa banyak orang yang cedera. Kenyataan polis menyatakan bahawa “beberapa” ambulans dikerahkan ke tempat kejadian, dan beberapa orang dimasukkan ke hospital dengan luka tusukan. Pelaku juga cedera.

Tiada maklumat peribadi diberikan tentang pesalah disyaki atau motif yang mungkin.

Jenayah keganasan agak jarang berlaku di Switzerland, dan negara itu mempunyai kadar pembunuhan dua belas kali lebih rendah daripada Amerika Syarikat, menurut Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah. Walau bagaimanapun, kes-kes jenayah keganasan telah meningkat secara berterusan sepanjang dekad terakhir, dan mencapai rekod tertinggi tahun lalu.

Serangan tusukan Rabu itu datang hanya lebih daripada dua bulan selepas polis menangkap seorang budak lelaki berusia 15 tahun atas tuduhan menikam seorang lelaki Yahudi berusia lanjut di Zurich. Suspek remaja, yang tidak dinamakan, menggambarkan dirinya sebagai “tentera” kumpulan pengganas Negara Islam, dan memuat naik video sebelum serangan itu memanggil untuk “pertempuran menentang Yahudi”, kata jurucakap polis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.