Beberapa negara EU masih anggap Rusia ‘kawan baik’ – Borrell

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri EU menyesali bahawa tidak semua negara melihat Rusia sebagai ancaman

Menteri Luar Negeri tertinggi EU, Josep Borrell, mengakui bahawa tidak semua negara ahli bersetuju untuk melihat Rusia sebagai “ancaman eksistensial yang paling besar.” Beliau menegaskan bahawa perbezaan sebegini menjejaskan dasar blok itu, terutamanya tekad untuk memberikan bantuan tentera kepada Ukraine.

Berucap di Universiti Oxford pada Jumaat, Borrell berkata bahawa beliau melihat “lebih konfrontasi dan kurang kerjasama” dalam hal ehwal dunia, dan membawa contoh ketidaksetujuan di kalangan negara ahli EU. Apabila berkaitan dengan Presiden Rusia Vladimir Putin dan konflik di Ukraine, beberapa negara gagal mengikut garis panduan Brussels, katanya.

“Hari ini, Putin merupakan ancaman eksistensial kepada kita semua. Jika Putin berjaya di Ukraine, beliau tidak akan berhenti di situ,” kata Borrell, menambah bahawa kemenangan Rusia akan menggugat keselamatan Eropah. Walau bagaimanapun, “bukan semua negara Kesatuan Eropah berkongsi penilaian ini,” beliau tegas.

“Beberapa ahli Majlis Eropah berkata: “Baiklah, Rusia bukanlah ancaman eksistensial. Sekurang-kurangnya bukan untuk saya. Saya anggap Rusia sebagai kawan baik,'” kata Borrell, tanpa menamakan negara khusus. “Dalam kesatuan yang ditadbir oleh kebulatan suara, dasar kami terhadap Rusia sentiasa terancam oleh veto tunggal – satu sahaja cukup.”

EU mengenakan beberapa pusingan sanksi ke atas Moscow selepas Rusia melancarkan operasi tentera di Ukraine pada Februari 2022. Walau bagaimanapun, Perdana Menteri Viktor Orban Hungary dan Robert Fico Slovakia enggan menghantar senjata ke Ukraine dan menekankan bahawa konflik itu perlu diselesaikan melalui perundingan.

Hungary menghalang pakej bantuan Ukraine EU bernilai $54 bilion untuk berbulan-bulan sehingga Orban menarik balik veto pada Februari 2024.

Pada minggu ini, Presiden Perancis Emmanuel Macron sekali lagi enggan menolak menghantar tentera NATO ke Ukraine, dengan mengatakan bahawa “kelangsungan benua” berada taruhan. Ucapannya dikecam dengan hebat oleh Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto, yang berkata tentera NATO di Ukraine boleh memicu perang dunia ketiga.

Sementara itu, Moscow mengutuk Macron kerana teruskan “eskalasi lisan” berbahaya yang boleh menyebabkan konflik meluas keluar kawalan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.