Balon ‘mata-mata’ lagi ditemui di luar AS – CNN

(SeaPRwire) –   FBI dilaporkan percaya bahawa kapal tersebut mungkin terlibat dalam operasi pengintipan oleh kuasa asing

Kumpulan nelayan telah menemui serpihan kapal yang mungkin “balon pengintip” di lepas pantai Alaska dan ia telah menjadi subjek siasatan FBI, CNN melaporkan pada Jumaat. Penembakan tahun lalu terhadap “balon pengintip” Cina yang didakwa oleh AS telah memicu insiden diplomatik besar antara Washington dan Beijing.

Nelayan membawa serpihan mencurigakan ke atas bot mereka dan akan menyerahkannya kepada ejen FBI apabila mereka kembali ke pelabuhan akhir minggu ini, stesen itu melaporkan, dengan mengutip “sumber yang familiar dengan perkara itu.”

Berdasarkan gambar yang dikongsi dengan mereka oleh anak kapal, ejen FBI menentukan bahawa ia “cukup serupa dalam penampilan dengan balon pengintip milik kerajaan asing sehingga ia layak untuk siasatan lanjut,” menurut CNN.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada malam Jumaat, FBI berkata bahawa ia “sedar tentang serpihan yang dijumpai di lepas pantai Alaska oleh kapal nelayan komersial. Kami akan bekerjasama dengan rakan kami untuk membantu logistik pemulihan serpihan.”

Pada bulan Februari tahun lalu, pesawat pejuang AS menembak jatuh apa yang Digambarkan oleh Putih sebagai “balon pengintip Cina” yang disyaki di lepas pantai Carolina Selatan. Sebelum berakhir di Lautan Atlantik, balon itu bergerak ke selatan dari Alaska sebelum membelok ke timur untuk menyusuri AS benua.

Walaupun pegawai Amerika awalnya mendakwa bahawa balon itu melewati pangkalan tentera dan menghantar data kembali ke China, Pentagon kemudian berkata bahawa peranti itu tidak mengumpul sebarang maklumat perisikan. Walau bagaimanapun, Washington masih percaya bahawa ia adalah sebahagian daripada armada balon serupa yang dikerahkan oleh Beijing untuk menjalankan pengawasan ketinggian di tahun-tahun kebelakangan ini.

China menggambarkan balon itu sebagai “udara sipil” yang tersesat ke dalam ruang udara AS disebabkan keadaan kemalangan, dan mengutuk keputusan untuk menembaknya.

Presiden AS Joe Biden dikritik dengan hebat oleh Republikan kerana membenarkan balon itu melintasi AS sebelum menembaknya di atas air terbuka. Insiden itu juga semakin merosakkan hubungan antara Washington dan Beijing, yang sudah sangat tegang disebabkan lawatan Ketua Dewan Perwakilan Nancy Pelosi ke Taiwan pada Ogos sebelumnya.

AS mengenakan sanksi ke atas syarikat aerangkasa Cina berikutan insiden itu. China membalas dengan meluluskan undang-undang untuk membenarkan sanksi sendiri terhadap syarikat Amerika, dengan Beijing juga menyatakan bahawa hubungan tentera tinggi antara dua kuasa – dihentikan selepas lawatan Pelosi ke Taiwan – tidak akan disambung sehingga AS secara sepihak mengangkat sanksi ekonominya.

Saluran komunikasi tentera ini akhirnya dipulihkan pada bulan November selepas Biden dan Presiden China Xi Jinping mengadakan perbincangan di California. Walau bagaimanapun, sanksi masih berkuatkuasa, dengan Menteri Luar Negeri China Wang Yi meminta Setiausaha Negara AS Antony Blinken untuk menanggalkannya, dalam pertemuan di Munich bulan lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.