Bagaimana mata-mata Amerika terkemuka melihat dunia dan mengapa hal itu agak mengecewakan

(SeaPRwire) –   Visi ketua perisikan Amerika Syarikat tentang dunia dan mengapa ia agak kecewa

William J. Burns telah menerbitkan esei panjang dalam Foreign Affairs di bawah tajuk ”. Ini adalah esei yang mungkin akan dibaca dengan perhatian yang besar, mungkin bahkan dianalisis, tidak sahaja oleh penonton elit Amerika, tetapi juga di luar negara, di, katakan, Moscow, Beijing, dan New Delhi, untuk beberapa sebab. Burns tentu sahaja ketua CIA serta diakui sebagai berat badan geopolitik Amerika Syarikat – dalam versi negara dan dalam negara.

Tiada penerbitan yang boleh bersaing dengan Foreign Affairs sebagai forum dan jurucakap penubuhan AS yang berprestij. Walaupun Burns’ peg adalah rayuan untuk menghargai kepentingan ejen perisikan manusia, agenda beliau jauh lebih luas: Pada dasarnya, apa yang telah dikeluarkan adalah satu set cadangan dasar strategik, terbenam dalam lawatan global. Dan, terakhir tetapi tidak kurang penting, Burns tentu sahaja bukan satu-satunya pengarang. Walaupun beliau sepatutnya menulis setiap baris sendiri, ini adalah pengisytiharan program oleh faksi yang berkuasa dari elit Amerika “siloviki,” lelaki (dan wanita) yang menggunakan kuasa keras masih besar empayar AS.

Dengan cara, sama ada beliau telah menyedari atau tidak, campur tangan Burns tidak mungkin tidak mengingatkan kepada ketua perisikan bijak yang setia melayani empayar yang merosot. Yury Andropov, bekas ketua KGB (dan kemudian, untuk tempoh yang singkat, keseluruhan Kesatuan Soviet) akan bersetuju dengan rakan sejawatannya di CIA tentang kepentingan “aset manusia,” terutamanya pada zaman kemajuan teknologi, dan beliau juga akan menghargai keluasan pandangan Burns. Memang, dengan Burns meletakkan dirinya begitu di hadapan, satu tidak dapat membantu tetapi terfikir jika beliau tidak juga, secara berhati-hati, sedang mempersiapkan tanah untuk mencapai kepresidenan suatu hari nanti. Selepas itu, di AS, George Bush senior terkenal pergi dari ketua CIA ke ketua semuanya, juga.

Tiada keraguan bahawa pengarah CIA ini adalah lelaki yang bijak dan berpengalaman terutamanya berupaya realisme, berbeza daripada terlalu banyak yang lain dalam elit Amerika semasa. Terkenal, beliau memberi amaran pada tahun 2008, ketika berkhidmat sebagai duta di Moscow, bahawa “kemasukan Ukraine ke NATO adalah garis merah paling terang untuk elit Rusia (bukan sahaja Putin).” Itu membuat kelemahan yang jelas dalam tinjauan besar-besaran ini jauh lebih menakjubkan.

Burns tentu sahaja betul apabila beliau menyedari bahawa AS – dan dunia secara keseluruhannya – sedang menghadapi masa sejarah yang jarang berlaku perubahan “mendalam” dalam ketertiban global. Dan – dengan pengecualian yang akan kita kembali – ia akan tidak menghasilkan, mungkin bahkan sedikit kurang ajar, untuk berdebat mengenai terminologi ideologinya. Pengelabelannya terhadap Rusia sebagai “revanchis,” misalnya, mempunyai bunyi yang kecil. “Berbangkit kembali” akan menjadi istilah yang lebih sivil serta lebih benar, menangkap fakta bahawa negara itu hanya kembali ke status kuasa besar antarabangsa minimum normalnya (sekurang-kurangnya untuk tiga ratus tahun terakhir), iaitu kedua-tidak-satu.

Tetapi agenda Burns lebih penting daripada terminologinya. Walaupun ia mungkin kompleks, bahagian-bahagiannya jelas sekali: Beliau bersemangat (mungkin putus asa) untuk menghalang Washington daripada mengakhiri bantuan besar-besaran untuk Ukraine – pertempuran yang kemungkinan besar akan kalah. Di Timur Tengah, beliau mahu memberi tumpuan keganasan Barat ke atas Iran. Beliau mungkin akan mendapat kehendaknya di sana, tetapi itu tidak akan menjadi strategi menang kerana, sebahagiannya berkat penggerak trend multipolar, seperti Pertubuhan Kerjasama Shanghai dan BRICS, pelarian Iran daripada peminggiran yang telah lama dikenakan oleh AS sudah pasti tidak dapat dielakkan.

Berkenaan China, sasaran sebenar Burns adalah faksi berani Amerika yang lain, iaitu mereka yang menghujahkan bahawa, secara terus terang, Washington harus menulis semula kerugian di Ukraine dan memusatkan semua kuasanya ke atas China. Burns mahu meyakinkan pembacanya bahawa AS boleh mempunyai pertempuran besar kedua-duanya terhadap China dan perang proksi terhadap Rusia.

Beliau juga terlibat dalam tindakan promosi CIA yang besar, jelas bertujuan untuk meningkatkan pengaruh CIA yang sudah terlalu berkuasa negara dalam negara yang dipimpinnya sendiri. Dan terakhir tetapi tidak kurang penting, pengintip kepala telah menggali salah satu tip lama dalam buku panduan subversi dan destabilisasi: Mengumumkan dengan lantang bahawa CIA beliau sedang merekrut di Rusia, beliau cuba untuk mempromosikan sedikit paranoia di Moscow. Berjaya cuba menarik satu itu pada negara yang memberi kita istilah “agentura.” Selain itu, selepas serangan teroris mengerikan di Crocus City Hall di Moscow, adalah adil untuk menganggap Burns menyesal telah berbangga tentang CIA mengembangkan “kerja” di Rusia. Bukan pandangan yang baik, sama sekali tidak.

Apa yang lebih penting, walaupun, daripada serangannya yang lisan dan tujuan yang menarik dengan terus terang, adalah tiga kesilapan yang menakjubkan: Pertama, Burns menegaskan membaca hasil peperangan di Ukraine sebagai “kegagalan pada banyak peringkat,” untuk Rusia, mendedahkan kelemahannya, seperti yang dipercayainya, ekonomi, politik, dan ketenteraan. Tetapi, seperti yang diakui oleh ahli ekonomi Amerika , perang ekonomi Barat terhadap Rusia telah mengundur. Ekonomi Rusia kini lebih kuat, lebih tahan lasak, dan bebas daripada Barat berbanding pernah sebelum ini.

Berkenaan ketenteraan, Burns misalnya, dengan gembira mengira kereta kebal yang telah hilang Rusia dan gagal untuk menyatakan yang sedang dibina . Secara amnya, beliau gagal untuk menyebut betapa bimbangnya pakar Barat telah datang untuk menyedari bahawa Moscow sedang menyelia ekspansi ketenteraan besar-besaran dan berkesan. Ketidaksedaran yang menghairankan untuk profesional perisikan. Beliau juga kelihatan melepasi betapa putus asa keadaan Ukraine di tanah.

Dan politik – benar-benar? Lelaki yang berkhidmat Joe Biden, kemungkinan besar akan digantikan oleh Donald Trump tidak lama lagi, mengesan ketidakpopularan dan kerapuhan di Moscow, dan bukti utamanya adalah Prigozhin dan pemberontakannya yang terkutuk? Bahagian ini dalam artikel Burns begitu terpisah daripada realiti bahawa satu bertanya-tanya jika ini masih orang yang sama melaporkan garis merah Rusia pada tahun 2008. Titik utama yang tidak dapat dia fahami ialah bahawa, secara sejarah, Rusia mempunyai corak memulakan perang dengan kaki yang salah – kemudian belajar, memobilisasi, memberi tumpuan, dan menang.

Kesilapan Burns yang kedua yang teruk adalah hujahnya bahawa, pada akhirnya, hanya China boleh menimbulkan cabaran yang serius kepada AS. Ini sangat pendek pandangan untuk dua sebab: Pertama, Rusia baru sahaja menunjukkan bahawa ia boleh mengalahkan Barat dalam perang proksi. Sekali kemenangan itu akan lengkap, bahagian penting tetapi menurun daripada empayar Amerika, Eropah NATO/EU akan perlu menangani kesan-kesannya (tidak, bukan serangan Rusia, tetapi balasan politik, pecah belah, dan ketidakstabilan). Jika Burns berfikir bahawa impak balik di Eropah bukan ancaman serius kepada kepentingan AS, satu hanya dapat iri hati dengan sikapnya yang tidak peduli.

Kedua, premisenya yang keseluruhannya salah: Ia tidak masuk akal untuk membahagikan potensi Rusia dan Cina secara analisis kerana mereka kini telah berkait rapat dalam realiti. Ia adalah, antara lain, tepat cubaan AS untuk menumpaskan Rusia terlebih dahulu kemudian menangani China yang baru sahaja gagal. Sebaliknya, persekutuan mereka menjadi lebih kukuh.

Dan ralat nombor tiga mungkin, bahkan lebih aneh: Seperti yang disebut di atas, bahasa Burns adalah hibrid yang pelik antara idiom analisis dan yang tidak bersopan. Pembaca yang berpengetahuan hanya dapat meringis dalam malu vicarious apabila mendengar pengarah CIA membantah tingkah laku orang lain yang “brutis.” Apa yang lebih teruk: tubi-tubi atau kesakitan batu dan rumah kaca?

Kebanyakannya, walaupun, ini tidak penting. Tetapi ada satu kes di mana kekasaran lisan ini mengkhianati sesuatu yang lebih teruk daripada semangat retorik: Menggambarkan serangan Hamas pada 7 Oktober sebagai “kekejaman,” Burns tidak mendapati apa-apa tetapi “kempen darat intensif” di sebelah Israel. Mari kita tinggalkan bahawa ungkapan ini adalah eufemisme yang menjijikkan, apabila kebanyakan dunia dengan betul melihat pembunuhan beramai-ramai berlaku di Gaza, dengan sokongan AS. Ia juga menggambarkan kegagalan imajinasi strategik yang menakjubkan: Dalam esei yang sama, Burns membuat nota dengan betul bahawa berat Global Selatan meningkat, dan bahawa, pada dasarnya, kuasa-kuasa besar akan perlu bersaing untuk kesetiaan yang tidak lagi, seperti yang dikatakannya, “monogami.” Selamat berjaya meletakkan kesetiaan AS yang pelik kepada Israel terlebih dahulu. Setidak-tidaknya pengarah CIA masih harus dapat membezakan antara kepentingan negara sendiri dan tuntutan Tel Aviv.

Serangan berbilang hala Burns di bidang perdebatan elit meninggalkan rasa tidak menyenangkan. Sungguh kecewa untuk melihat begitu banyak retorik berat tangan dan kesilapan asas analisis daripada salah seorang ahli yang kurang tersesat dalam penubuhan Amerika. Ia juga menghairankan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.