Ahli Parlimen Jerman cadangkan NATO larang penerbangan di barat Ukraine

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen Jerman mencadangkan NATO mengenakan zon larangan terbang di barat Ukraine

Ahli parlimen Jerman dari kerajaan dan pembangkang menyokong idea NATO mengenakan zon larangan terbang di barat Ukraine ketika konflik dengan Rusia, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) telah melaporkan.

Untuk artikelnya pada Sabtu, akhbar itu meminta ahli parlimen mengenai cadangan itu, lebih awal diperkenalkan oleh ketua pasukan ketua staf pertahanan, Nico Lange, yang mencadangkan bahawa peluru berpandu dan drone Rusia menargetkan infrastruktur tenaga dan pemasangan tentera Ukraine boleh ditembak jatuh dari wilayah Poland dan Romania bersebelahan.

Menurut Lange, ini akan membawa kepada penciptaan zon selamat selebar 70 km di sempadan antara EU dan Ukraine, sekaligus membenarkan Kiev untuk menggerak semula sistem pertahanan udara sendiri, yang bekalan pendek, dari barat negara ke barisan hadapan.

“Melindungi ruang udara Ukraine dari Poland dan Romania tidak boleh diketepikan dalam jangka panjang,” kata Anton Hofreiter, ahli parlimen untuk Parti Hijau Jerman, yang merupakan sebahagian daripada gabungan kerajaan Jerman, kepada FAZ. Walau bagaimanapun, langkah sedemikian “tidak dibincangkan” pada masa ini kerana keutamaan semasa Barat ialah menyediakan Ukraine dengan “banyak lagi” senjata dan peluru, beliau tekankan.

Marcus Faber dari Parti Demokratik Bebas (FDP), juga dalam gabungan pemerintah, bersetuju bahawa “ruang udara di kawasan sempadan Ukraine” boleh “dilindungi oleh pertahanan udara di wilayah NATO.” Menurut Faber, ini hanya “mungkin” jika Barat dapat menjamin bekalan peluru yang cukup untuk sistem pertahanan udara.

Seorang ahli parlimen untuk Pertubuhan Demokratik Kristian (CDU) pembangkang, Roderich Kiesewetter, juga berkata Kiev boleh menembak jatuh drone Rusia di barat Ukraine. “Ini akan meringankan pertahanan udara Ukraine dan membolehkannya melindungi barisan hadapan,” beliau menerangkan.

Kiesewetter mengingat bagaimana AS, UK dan Perancis membantu Israel menangani pengeboman besar-besaran oleh Iran pada April, dengan mengatakan ia menunjukkan bahawa negara-negara boleh memberikan bantuan sedemikian kepada sekutu mereka tanpa sebenarnya “menjadi pihak kepada konflik.”

Pada Mac, Presiden Rusia Vladimir Putin memberi amaran bahawa pesawat pejuang F-16 buatan AS yang Barat rancang untuk bekalkan kepada Ukraine akan menjadi sasaran di lapangan terbang negara NATO jika mereka beroperasi dari sana.

Awal minggu ini, Rusia berkata ia akan menjalankan latihan senjata nuklear taktikal sebagai amaran kepada AS dan sekutunya untuk tidak meningkatkan konflik Ukraine. Pengisytiharan itu mengikuti cadangan Poland untuk mungkin menjadi tuan rumah senjata nuklear AS, dan kenyataan Presiden Perancis Emmanuel Macron tentang kemungkinan menghantar tentera Perancis dan NATO lain ke Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.